- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Inflatia, la un nou minim istoric. Cum ne afecteaza

12 Mar, 00:07 • razvan.codorean
Rata anuala a inflatiei a coborat, in luna februarie, la 2,5%, un nou minim istoric, au declarat analistii economici citati de DailyBusiness.ro. Vestea buna este ca preturile au crescut cu cel mai redus nivel din ultimii 21 ani. Vestea proasta este ca poate fi ultima luna in care inflatia a atins un asemenea nivel.
Inflatia, la un nou minim istoric. Cum ne afecteaza

UPDATE 10.00 Datele de la Institutul National de Statistica au confirmat estimarile analistilor. Preturile de consum au crescut in luna februarie cu 0,64% fata de ianuarie si cu 2,59% la nivel anual.  Detalii aflati de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/inflatia-a-atins-un-nou-minim-istoric-74634/]aici[/url]

In esenta, minimul istoric pe inflatie inseamna ca preturile au crescut, in februarie, cu cel mai scazut nivel din ultimii 21 de ani. Oare?

Numai daca ne gandim la oua, care s-au scumpit cu 50% pe fondul noilor reglementari europene, sau la carburanti, al caror pret a explodat pe fondul scumpirii petrolului, n-ai zice ca situatia este intocmai cea reliefata de Institutul de Statistica (INS).

Analistii explica datele prin modul de calcul al INS care are un cos de produse si servicii pe care le monitorizeaza. Au crescut preturile pe carburanti si oua, insa au scazut pe alte produse, asa ca, pe ansamblu, datele pot sa arate foarte bine.

Mai interesante, dincolo de evolutia preturilor din februarie, sunt estimarile privind evolutia preturilor in perioada urmatoare. Iar de aici incep sa apara si mai multe semne de intrebare.

[b]Inflatia, cu bune si rele[/b]

Potrivit membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari, din martie, dar mai degraba din aprilie, ne putem astepta la o crestere a preturilor, in conditiile in care produsele agricole de anul trecut se vor termina, iar cotatia petrolului va continua sa creasca pe seama evolutiei crizei din Iran.

O productie mai mica in agricultura va necesita importuri mai mari, iar asta inseamna cresteri de preturi. Sa nu uitam, inflatia mica din ultima vreme s-a datorat in principal efectului productiei agricole record din 2011. Pe de alta parte, o crestere a pretului carburantilor, vazuta ca inevitabila de mai toti expertii, se va traduce in preturi mai mari in aproape toata economia.

„Inflatia ar putea fi influentata, in sens negativ, si de liberalizarea preturilor administrate, de la curent la gigacalorie”, afirma analistii.

Un efect negativ, doar din prisma preturilor, ar fi cel produs de scaderea CAS-urilor si de „reintregirea” salariilor bugetarilor de la 1 iunie.

Aceste masuri ar putea aduce insa mai multi bani in buzunarele oamenilor, fapt care va impulsiona in sens pozitiv cererea. Iar patronii, cu singuranta, vor profita de moment, pentru a umbla putin la preturi.

Un alt factor va fi si incetarea efectului de baza. Mai simplu spus, dupa ce in 2010, pe fondul cresterii TVA, preturile au luat-o razna, in 2011 acestea au crescut ceva mai incet, iar in acest an, efectele se vor disipa in totalitate.

Pe de alta parte, expertii spun ca inflatia ar putea fi temperata de scaderea cererii. In conditiile in care romanii si firmele consuma tot mai putin, este normal ca oferta sa isi mentina preturile sau chiar sa le scada.

Un alt argument pentru o evolutie linistita a inflatiei ar putea fi data de anul electoral. Puterea nu isi va permite, de exemplu, sa liberalizeze pretul la gaze si energie, pentru ca ii va impieta evolutia electorala.

Pe de alta parte, chiar si daca vor fi luate masuri de stimulare a cererii, precum reducere CAS si cresterea salariilor bugetarilor, acestea vor avea un impact redus intr-o piata in care preturile au iesit de mult din zona de confort financiar al romanilor.

In mod normal si evolutia monedei nationale ar urma sa aiba un cuvant de spus in nivelul inflatiei. Cum insa BNR „tine cu dintii” de leu, e greu de crezut ca acesta se va misca intr-un sens sau altul fata de euro, astfel ca preturile nu vor fi influentate decat marginal.

In aceste conditii, membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania estimeaza ca scumpirile vor accelera in a doua parte a anului, iar inflatia va urca in decembrie 2012 la 3,7%. 

Si Banca Nationala anticipeaza o evolutie similara, dar vede inflatia la sfarsitul anului la 3,2%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci