- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Inflatia mananca din economiile in lei plasate in banci

21 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Inflatia in crestere a lasat in urma dobanzile la termen ale multora din cele mai mari banci de pe piata, care ofera bonificatii real negative, adica dobanzi ce nu acopera nivelul cresterii preturilor, iar tendinta s-ar putea amplifica anul acesta daca bancile nu reactioneaza.
Inflatia mananca din economiile in lei plasate in banci

Luand in calcul si costurile economisirii (impozit pe dobanda, comision de administrare, comision la retragere etc.), clientul poate ridica dupa un an o suma ramasa cu circa 2% in urma inflatiei pe 2007, de 6,57%, si cu mult in urma inflatiei anuale pe primele luni din 2008, preconizata la niveluri peste 7%. Unul din cele mai recente rapoarte Erste preconiza un nivel mediu al inflatiei pe 2008 de 6,5%.

De exemplu, dobanzile la depozite la termen practicate de Raiffeisen Bank, Bancpost, BRD-SocGen, trei dintre primele 10 banci dupa total active, erau in 2007 sub nivelul ratei inflatiei, de 6,57% in 2007, situatia ramanand valabila si in prezent.

Astfel, pentru un depozit la termen in valoare de 10.000 lei deschis la Raiffeisen Bank deponentul primea o dobanda anuala de 6,5%, deci cu putin sub rata anuala a inflatiei. Dobanzile oferite de Bancpost erau de 6% pentru depozitele cu valori cuprinse intre 500 si 1.000 de lei si de 6,5%, pentru economiile de peste 1.000 de lei.

„Oferim dobanzi scazute la depozitele de valori mici deoarece costurile operationale in cazul acestora sunt la fel de mari ca in cazul depozitelor mari. Prin urmare, acestea primesc o dobanda mai mica”, a declarat pentru DailyBusiness Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

El sustine ca ridicarea dobanzii cheie la 8% este insuficienta pentru a determina bancile sa ofere clientilor dobanzi similare la depozite.

„La fiecare 100 de lei atrasi cu 8% dobanda banca trebuie sa depuna 20 de lei sub forma de rezerva minima obligatorie, care primesc o dobanda de 2,35%. Asta inseamna ca atunci cand atrage lichiditatea bancilor, BNR ar trebui sa ofere dobanzi de 9,5-10% pentru a le permite sa acopere ceea ce pierd prin rezervele minime”.

Mihai Bogza este de parere ca majorarea dobanzii cheie a fost mai degraba un „semnal” dat bancilor pentru a mari dobanzile la depozite, urmand ca fiecare unitate bancara sa ia decizia in privinta dobanzilor in functie de propria strategie.

In plus, Bogza mentioneaza ca dobanzile actuale, chiar si cele la depozite de mica valoare au sansa de a fi real pozitive, in condiiile in care inflatia anuntata pe 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual. El mai spune ca, pe langa depozitele la termen, banca pune la dispozitia clientilor si tipuri de economii mult mai rentabile. Astfel, Bancpost ofera clientilor posibilitatea de a-si plasa 90% din bani intr-un depozit la termen de 6 luni cu dobanda fixa preferentiala (pana la 8% p.a. in functie de valoarea depozitului) si de a investi restul de 10% in fondul deschis de investitii Bancpost Active Balanced.

BRD SocGen oferea anul trecut pentru economii cu valori cuprinse intre 2.500 si 50.000 de lei o dobanda de 6,25% cu aproximativ 0,32 puncte procentuale sub rata inflatiei. Totodata, BRD acorda bonificatii de 6% economiilor cu valori cuprinse intre 150 si 2.500 lei.

In cazul bancilor mentionate, dobanzile ajung real pozitive doar in cazul economiilor de valoare mare. La BRD, spre exemplu, beneficiaza de dobanzi de 7% economii cu valori peste 50.000 de lei. La aceeasi valoare, deponentii Bancpost pot obtine o dobanda de 6,85% pe an.

Costurile presupuse de un depozit sunt comisioanele de deschidere cont, de administrare si de retragere numerar. Daca multe dintre banci renunta la primele doua, majoritatea impun un comision de circa 0,5% la retragerea de numerar din cont. Totodata, dobanzii obtinute la scadenta ii este perceput impozitul pe profit de 16%, adica in jur de 1% din suma. Cumulat cu comisionul de retragere numerar, deponentul va avea deci de suportat costuri totale de circa 1,5% din suma depusa.

Bonificatiile oferite de alte banci sunt, la randul lor, foarte apropiate de rata inflatiei pe 2007. Pentru depozitele intre 100 si 5.000 de lei, spre exemplu, dobanda este de 6,7% la Banca Comerciala Romana, cu doar 0,23 puncte procentuale peste rata inflatiei.

Daca avem in vedere si costul aferent depozitului, de circa 1,5% din suma depusa, chiar si cele mai mari dobanzi din piata la depozite la termen, de 8%, devin neprofitabile, avand in vedere castigul rezultat, de 6,5%, deci sub inflatia anuala.

Chiar si institutiile de credit care au incercat sa scuteasca deponentii de plata impozitului pe dobanda, prin depozite la termen care insa functioneaza precum conturile curente, nu reusesc sa ofere clientilor randamente peste inflatie deoarece, de regula, bonificatiile economiilor de acest tip sunt mai mici decat cele ale depozitelor clasice al termen.

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) are in oferta un produs de acest tip, dobanda la economiile cu maturitate la un an fiind de 6%. Un alt produs este cel al ING Romania, Cont’Rol, care ofera o bonificatie anuala de 6,3% pe an.

Pentru Liviu Voinea, directorul general al Grupului de Economie Aplicata, dobanzile real negative practicate de banci sunt o dovada a lipsei de concurenta din piata, cumulata cu o lipsa de informare din partea romanilor, care accepta sa isi faca economii la banci chiar si in aceste conditii. In opinia analistului economic, nivelul dobanzilor ar trebui sa fie de circa 9%, mai ales in conditiile in care la nivelul pietei se asteapta o inflatie in jurul a 7% in urmatoarele cateva luni.

„Pe de alta parte, bancile se poate sa fi mentinut scazute dobanzile la lei, fiind presate si de costul presupus de mentinerea rezervelor minime obligatorii la BNR. Cu toate acestea, diferentialul de dobanda (diferenta dintre dobanzile la credite si dobanzile la depozite) este mare, avand in vedere dobanda anuala efectiva practicata de bancile comerciale la creditele in lei, de circa 16%”, a mai spus Voinea.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, sustine insa ca media dobanzilor practicate de banci in 2007 a fost real pozitiva. „Inflatia a fost de 6,57% in 2007, dar media dobanzilor pe piata bancara a fost de peste 7%”, a spus Radu Ghetea.

In plus, sustine acesta, cresterea dobanzii cheie de catre Banca Nationala a Romaniei va permite bancilor sa majoreze dobanzile la depozite: „Majorarea dobanzii de politica monetara inseamna ca bancile primesc mai mult pentru depozitele pe care le fac la BNR, ceea ce va permnite institutiilor de credit sa ofere la randul lor dobanzi mai mari deponentilor, pentru economiile in lei”, a mai spus Ghetea.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună