Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, mizeaza pe un nivel al inflatiei la finele anului trecut de 6,7%, acesta estimand ca majorarea lunara a preturilor a fost in decembrie de 0,6%. Tinta de inflatie a bancii centrale era de 3,8 % plus/minus un punct procentual.
Conform analistului bancar, scaderea petrolului a sustinut diminuarea preturilor in decembrie, in schimb, deprecierea leului cu peste 4% in ultima luna a anului a determinat cresterea acestora.
Totodata, Raiffeisen Bank Romania estimeaza in cel mai recent raport saptamanal ca inflatia anuala a fost de 6,7% la finalul anului trecut.
Melania Hancila, directorul de strategie al Volksbank Romania, considera ca in decembrie 2008 preturile au urcat cu circa 0,9%, ceea ce a condus inflatia anuala la circa 7% la finele anului. Cresterea preturilor din decembrie a fost influentata, in opinia directorului de strategie al Volksbank, de depreciere, si, eventual, de evolutia preturilor, volatile – fructe si legume.
Cat vor creste preturile in 2009?
Pentru anul in curs, opiniile analistilor financiari de pe piata locala in privinta cresterii preturilor sunt impartite. Cei care mizeaza pe o revenire a leului vad inflatia de anul curent la un nivel modic, sub cel atins anul trecut, in timp ce aceia care pariaza pe deprecierea leului vizeaza si un nivel inalt al cresterii preturilor.
Melania Hancila mizeaza pe o inflatie la finele anului de 5%. Aceasta estimeaza ca deprecierea accentuata a leului se va manifesta in special in primul trimestru al anului, cursul putand atinge un varf de 4,5 lei/euro. In cel mai recent raport asupra pietelor din Europa centrala si de Est, si Erste Bank estima ca inflatia de la finele lui 2009 va fi de 5,7%.
„Ma astept ca din al doilea trimestru cursul sa inceapa sa coboare, iar un leu in apreciere va fi in sprijinul inflatiei. Pentru 2009, cred ca vom avea un curs mediu de circa 4,2 lei/euro”, anticipeaza directorul de strategie al Volksbank Romania.
In schimb, pentru finele anului, Nicolae Chidesciuc mizeaza pe o inflatie de 7,6%, o influenta determinanta asupra inflatiei avand-o deprecierea monedei nationale. „Cred ca in ianuarie va fi un varf al inflatiei, iar in lunile urmatoare vom vedea o revenire a preturilor”, spune Nicolae Chidesciuc.
Referitor la influenta pe care deprecierea o are asupra inflatiei, economistul sef al ING Bank a mentionat ca, potrivit unor calcule anterioare, o crestere de 1% a cursului are un aport de 0,2 – 0,3% la inflatie. Estimarea ING este ca maximul cotatiei leu/euro va fi atins in T3 2009, acesta fiind de 4,7 lei/euro. Leul ar urma sa cunoasca pe parcursul lui 2009 o depreciere continua.