- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Inflatia poate fi reaprinsa daca veniturile cresc mai mult decat productivitatea

06 Aug, 15:52 • Redactia DailyBusiness
Principalul risc ce planeaza asupra atingerii tintei de inflatie in 2007 este cresterea salariilor peste nivelul de crestere al productivitatii, a precizat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul conferintei de prezentare a raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
Inflatia poate fi reaprinsa daca veniturile cresc mai mult decat productivitatea

De regula, cresterea productivitatii trebuie sa fie egala cu cresterea salariilor, cumulata cu aprecierea cursului, a precizat Isarescu.

La acest risc avem „cod galben”, a mai spus Mugur Isarescu. Daca pana in 2005, productivitatea a crescut in ritm mai accelerat decat salariile, datorita unor politici salariale stricte, in 2007 trendul s-a inversat.

La mijlocul anului avem cresteri ale veniturilor salariale de 20% (in raport cu inceputul anului), dublu fata de nivelul de 10% prognozat de UE pentru aceasta perioada, a mai spus Isarescu.

Totodata, o noua crestere a veniturilor este de asteptat sa se produca in 2008, an electoral.

Majorarea in septembrie a pensiilor va fi un alt factor ce va alimenta avansul consumului si cresterea puseurilor inflationiste, a mai spus Isarescu. Cresterea pensiilor nu va fi dificil de realizat, deoarece veniturile bugetare au un surplus tocmai datorita majorarilor salariale, a mai spus guiveratorul BNR.

In opinia analistilor financiari, banca centrala a identificat realist riscurile de planeaza asupra atingerii tintei de inflatie. „Cred ca actualul raport trimestrial identifica exact principale riscuri care pot afecta atingerea tintei de inflatie. Totodata, e vorba de riscuri care in aceasta perioada exercita o presiune imensa asupra evolutiei inflatiei, mai mult decat anterior”, a comentat pentru DailyBusiness Lucian Anghel, economist sef al Bancii Comerciale Romane.

„Cred ca inflatia pe iulie va fi unul din indicatorii in functie de care se poate spune cat de sustenabila este prognoza pentru 2007”, a completat Lucian Anghel, precizand ca inflatia din luna precedenta va fi prima care va reflecta efectele secetei resimtite in evolutia preturilor volatile.

Legat de prognoza asupra inflatiei, stabilita in actualul raport trimestrial, de 3,9%, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de estimarea din trimestrul trecut, Lucian Anghel apreciaza ca aceasta reflecta o viziune optimista a BNR.

„Ma asteptam ca prognoza sa fie revizuita in crestere pana la un nivel superior celui de 3,9”, a precizat Anghel, completand ca BNR a vrut sa transmita un semnal ca nu a identificat acele puseuri inflationiste care sa fi atins cote ingrijoratoare.

Economistul sef al BCR a precizat totodata ca, pe termen lung, experienta celorlalte state europene a aratat ca mentinerea inflatiei in jurul nivelului de 4% este greu de sustinut.