Chiar daca va ajunge sa tempereze oarecum inflatia, decizia de miercuri a bancii centrale nu va avea un impact hotarat asupra acesteia, daca nu va fi insotita de o politica fiscala ferma.
Nu este de asteptat ca decizia BNR de majorare a ratei dobanzii de politica monetara pana la 7,5% sa aiba o influenta asupra inflatiei din 2007, a spus Ionut Dumitru, head of research Raiffeisen Bank Romania. El considera ca hotararea bancii centrale are insa un impact asupra pietei reusind sa tempereze asteptarile inflationiste aparute in ultimul timp.
„Vedem tot felul de materiale alarmante aparute in presa, legate de cresterea preturilor la paine, la carne”, declara recent pentru DailyBusiness Ionut Dumitru. „Stirile pot crea asteptari inflationiste exagerate la nivelul pietei, ceea ce ar conduce ele insele la majorarea preturilor si la cerinte salariale mai mari, generand un cerc vicios ce ar putea alimenta si mai mult aprinderea inflatiei. Chiar daca anul acesta nu mai poate fi vorba de asa ceva, e vorba de inflatia pe anul viitor”, mai declara Dumitru.
Analistul financiar apreciaza ca inflatia pe intreg anul 2007 va fi cuprinsa in intervalul 5,5-6%, iar leul va inchide anul la un curs de 3,3 lei/euro.
La randul sau, Florian Libocor, economist sef al BRD-SocGen, crede ca decizia BNR va avea un oarecare efect asupra inflatiei, dar acesta va fi unul limitat si trebuie ajutat prin decizii fiscale ferme: „Referindu-ne la ultima decizie a BNR, cresterea dobanzii cheie va avea o influenta benefica asupra inflatiei, insa nu suficienta si nici de durata. Inflatia trebuie gestionata printr-un mix fiscal-monetar coerent in care ambele parti contribuie in mod uniform si complementar”.
Aprecierea semnificativa a leului, unul din posibilele efecte secundare anticipate de analisti in cazul unei majorari a dobanzii cheie, nu este nici ea pe cale sa se produca.
Potentialul de apreciere al leului s-a incheiat inca de joi, a estimat pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, mentionand ca leul atinsese deja spre finalul zilei de joi cursul de 3,3 lei/euro, dupa o usoara tendinta de intarire pe parcurul zilei, cand se apreciase pana la 3,31 lei/euro. Asta demonstreaza ca majorarea de dobanda era asteptata de piata, asa incat decizia BNR nu a generat surprize la nivelul pietei, a mai spus Dumitru.
In opinia lui Libocor, leul se va aprecia sensibil pana la finele anului, pana la un curs de 3,2 lei/euro. Evolutia leului nu va fi insa neaparat generata de marirea dobanzii cheie, ci se va inscrie intr-o tendinta ce va fi putea fi observata pe termen lung, pana cand Romania va adopta euro.
O alta urmare a majorarii dobanzii cheie ar fi putut fi adancirea deficitelor externe. In conditiile in care leul ar fi intrat pe o tendinta de apreciere, exporturile ar fi fost defavorizate iar importurile incurajate ceea ce ar fi condus la adancirea deficitelor.
Deficitul extern nu e foarte sensibil la curs (cu atat mai mult ca nu se poate anticipa o apreciere de lunga durata a leului), ci are o foarte importanta componenta structurala, a spus Ionut Dumitru.
„In plus, avem nevoie de importuri de tehnologie care trebuie realizate indiferent de fluctuatiile valutare”. Deficitul comercial este mai degraba generat de structura exporturilor, componenta de bunuri cu valoarea adaugata prezentand o pondere foarte mica in total exporturi.
Ambii analisti financiari sustin ca BNR va fi extrem de ferma in incercarea de tintire a inflatiei pe 2008 si va recurge la o noua majorare a dobanzii in sedinta din 7 ianuarie. „Cred ca banca centra va creste la 8 dobanda cheie in urmatoarea intalnire a consiliului de administratie”, estimeaza Libocor. La randul sau, Ionut Dumitru apreciaza ca banca centrala va creste dobanda la 7,75%, anul viitor.