- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Infrastructura si pensiile obligatorii pot urca deficitul bugetar la 3% din PIB

11 Jul, 12:37 • Redactia DailyBusiness
Investitiile in infrastructura, introducerea pilonului II de pensii private si despagubirile acordate fostilor proprietari vor urca deficitul bugetar peste 3% din produsul intern brut (PIB) in anii urmatori, daca nu se largeste baza de impozitare, arata un raport ING Bank, citat de NewsIn.
Infrastructura si pensiile obligatorii pot urca deficitul bugetar la 3% din PIB

In plus, din acest an, Romania incepe sa contribuie la bugetul european cu echivalentul a 1,1% din PIB.

Anul trecut, guvernul nu a reusit sa realizeze tinta de deficit public de 2,5% din PIB, deoarece o serie de cheltuieli de investitii au fost amanate, iar in final, deficitul fiscal a fost de doar 1,68% din PIB, a observat ING.

„Astfel, cheltuielile amanate cu investitiile ar trebui sa se vada in deficite mai mari in anii urmatori, care impreuna cu implementarea celui de-al doilea pilon de pensii private, cu compensatiile catre fostii proprietari expropriati de regimului comunist sunt, in opinia noastra, principalele riscuri pentru depasirea deficitului bugetar”, se spune in raportul prezentat de economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

De asemenea, baza de impozitare redusa si colectarea ineficienta a taxelor contribuie la largirea deficitului bugetar, spune ING.

Pentru 2007, bugetul de stat prevede un deficit de 2,8% din PIB, care corespunde insa unui dezechilibru fiscal de 3,2% din PIB conform criteriilor de calcul ale biroului statistic european Eurostat, care ar depasi astfel limita maxima acceptata de criteriile de la Maastricht, de 3% din PIB, au observat autorii raportului.

„Totusi, in primele sase luni ale acestui an mai multi oficiali guvernamentali si-au exprimat intentia de a cobori tinta de deficit bugetar la 2,4% din PIB, pentru a evita demararea procedurii pentru deficit excesiv din partea Comisiei Europene”.

Daca guvernul reuseste sa porneasca programul national de investitii si realizeaza cheltuielile programate in buget, de 38% din PIB, ne asteptam la o depasire a tintei de deficit bugetar pentru 2007, daca tinem cont de datele privind veniturile publice din 2006, pentru ca nicio taxa importanta nu a fost majorata, se arata in raportul ING Bank.

Urmărește Daily Business pe Google News