„Rata anuala a inflatiei a scazut de la 5,1% (in iulie – n.r.) la 5% in august, comparativ cu estimarea noastra de 5,3% si a opiniei generale de 5,2%”, se arata intr-un raport al analistilor ING Bank Romania, citat de Mediafax.
Acestia considera ca tendinta inflatiei este de diminuare, dupa consecintele favorabile din Turcia si Ucraina, dar mentioneaza ca este greu de estimat cu acuratete efectul sezonier.
„In Romania, factorii sezonieri puternici au condus din nou la o rata lunara a inflatiei negativa si la o inflatie anuala de 4,96%”, se mentioneaza in raport.
Preturile de consum s-au redus in august cu 0,19% fata de luna precedenta, comparativ cu declinul de 0,07% din iulie, iar rata anuala a inflatiei a coborat pentru a sasea luna consecutiv, de la 5,06% la 4,96%, nivel care nu a mai fost atins din luna august 2007, potrivit Institului National de Statistica (INS).
Deflatia din luna august a fost determinata in principal de reducerea preturilor la marfurile alimentare, cu un total de 1,06% fata de iulie, arata datele INS.
„Noua noastra prognoza este usor mai pesimista pentru septembrie si octombrie, dar mai optimista pentru ultimele doua luni ale anului”, sustin economistii ING Bank Romania.
Analistii anticipeaza ca rata inflatiei nu se va incadra in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei la finele anului, si din cauza faptului ca trendul descendent al inflatiei pare sa fie condus de factori temporari si nu de contractia cererii.
BNR a fixat pentru finele anului o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual, dupa ce a ratat incadrarea in obiectivele stabilite pentru acest indicator in 2007 si 2008.
„In acelasi timp admitem ca, dupa cele mai recent date privind inflatie, sansele pentru ca rata anuala de crestere a preturilor de consum sa se situeze sub 4,5% la finele anului au crescut in mod considerabil”, afirma analistii bancii.
Potrivit noului scenariu al ING, rata anuala a inflatiei se va plasa la 4,4% in octombrie, comparativ cu estimearea anterioara de 4,9%, ceea ce inseamna ca oficialii BNR ar putea fi tentati sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale in noiembrie.
„In prezent, anticipam ca banca centrala va reduce dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale in septembrie si cu 0,25 puncte procentuale in noiembrie”, incheie analistii bancii.