„Fiecarui fond ii revine cate 25.000 de aderenti, care valoreaza peste 2,5 milioane euro, daca distribuirea se va face in mod egal intre fonduri”, a precizat Vasilescu, citat de NewsIn.
El a adaugat ca in piata firmele au cheltuit cel putin 100 de euro pentru fiecare participant.
„Nu suntem interesati sa participam la o astfel de licitatie in piata”, a mai spus Vasilescu, care a adaugat ca nu este normal ca aceste companii sa primeasca aderenti gratuit din partea statului, pentru care nu au facut investitii.
„Consideram ca nu ar trebui modificata legea privind redistribuirea romanilor nehotarati intre fonduri, proportional cu cotele de piata acumulate, asa cum se practica in alte tari din Europa Centrala si de Est care au introdus sistemul de pensii private obligatorii”, a adaugat directorul general al ING Fond de Pensii.
Radu Vasilescu a explicat ca, prin alocarea egala a romanilor nehotarati, statul va face cadou acestor companii cate 25.000 de aderenti. „Fondurile mici vor alege sa-si vanda portofoliul, deoarece nu vor putea acumula in trei ani cel putin 50.000 de aderenti, atat cat prevede legea, si nu vor avea resursele financiare necesare sa le administreze”, a mai spus el.
Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii.
„Orice fel de schimbare propusa acum, pe ultima suta de metri, ar incalca regulile competitivitatii si ale unei piete libere”, a anuntat, joi, ING Fond de Pensii intr-un comunicat, ca raspuns la scrisoarea deschisa inaintata de sase organizatii ale societatii civile, pe 9 ianuarie.
Cele sase organizatii cerusera autoritatilor garantarea in legislatie a unui randament minim anual egal cu rata anuala a inflatiei in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), precum si o redistribuire egala a romanilor nehotarati intre fondurile de pensii obligatorii si nu in functie de cota de piata, pentru a tempera o hiperconcentrare a pietei.
Seful ING Fond de Pensii a mai spus ca numarul total al romanilor care vor intra la „loteria” de distribuire aleatorie a nehotaratilor sau celor cu dubla semnatura este estimat la 450.000, iar acestia ar putea fi impartiti in mod egal intre cei 18 jucatori de pe pilonul II.
Numarul de participanti care vor intra in sistemul pensiilor private obligatorii este estimat de jucatorii din piata la circa 3,4 milioane de persoane „eligibile”.