„Vom suporta cresterea TVA, iar acest lucru va duce la scaderea profitabilitatii companiei”, a spus Coman, precizand ca societatea a scazut si taxele la inceputul acestui an si nu le va majora pe viitor.
ING Asigurari de Viata a lasat, o data cu implinirea a 13 ani de activitate in Romania, o noua gama de asigurari unit-linked (cu componenta investitionala), denumite GenT, care le va inlocui pe cele vechi. Gama este impartita in 3 pachete: GenT pentru investitii, pentru copii si pentru pensie.
In cazul noii structuri de produse unit-linked de la ING, nivelul minim al sumei asigurate creste de la 6.000 lei la 13.000 lei pentru politele pentru investitie, respectiv 15.000 pentru pensie si copii.
Cornelia Coman a precizat ca se asteapta ca societatea sa incheie circa 12.000-13.000 de polite unit-linked de acest tip in al doilea semestru din acest an, reprezentand aproximativ jumatate din totalul politelor incheiate de ING, restul reprezentand asigurarile traditionale.
O pondere de 50% din vanzari o vor avea asigurarile pentru investitii, urmate de cele pentru copii (30%) si pensii (20%), a estimat Coman.
Aceasta a precizat ca ING Asigurari de Viata colaboreaza cu patru banci (ING Bank, City Bank, Piraeus Bank si Ge Money), primele doua dintre acestea incheind si asigurari de tip unit-linked. Totodata, compania colaboreaza si cu 25 de brokeri de asigurare.
In cazul politei GenT pentru Investitii, prima minima anuala este de 1.500 de lei, iar la GenT pentru Copii si pentru Pensii, prima minima este de 1.100 lei. Contractele se pot incheia pe minim 10 ani.
Asigurarile nu au valoare de rascumparare in primii 2 ani, dupa aceasta data putand fi rascumparate partial sau in totalitate.
„La ING, categoria asigurarilor unit-linked marcheaza o revenire constanta de la inceputul anului 2010. Astfel, daca in cursul anului trecut s-a remarcat o crestere a apetitului pentru produse ce ofera protectie si randamente garantate, in portofoliul de contracte noi incheiate la ING in intervalul ianuarie-mai 2010 se observa o accentuare a interesului pentru asigurarile unit linked”, a declarat Cornelia Coman.
„Din totalul contractelor noi incheiate in aceasta perioada, produsele de tip unit-linked detin o pondere de 43%, nivel dublu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2009”, a adaugat aceasta.
Rata rezilierilor ar putea creste in 2011
In prima parte a acestui an, rata rezilierilor a fost in scadere, dar in noul context economic si cresterea TVA-ului va duce la o scadere a economisisii si vanzarilor de polite de asigurari, iar spre sfarsitul acestui an rata de reziliere ar putea creste usor, a spus Cornelia Coman.
„Nu ma astept ca in acest an sa avem rezilieri mai mari decat anul trecut, dar in 2011, daca nu vom avea o revenire economica, vom vedea o majorare a politelor reziliate, insa nu mai mult decat in 2009”, a precizat seful ING Asigurari de Viata.
Ea a spus ca pana in prezent nu vede semne negative si ca in acest an s-au intors o parte din clientii care anul trecut si-au reziliat contractele.
La ING numarul total de contracte reziliate si rascumparate in intervalul ianuarie-martie 2010 s-a redus cu 13% comparativ cu sfarsitul anului 2009 si cu 21% comparativ cu T1 2009.
La finele anului 2009, compania avea o cota de piata de circa 32%, iar pentru acest an vizeaza o mentinere a acesteia.
Societatea are in prezent circa 330.000 de contracte incheiate pentru aproximativ 300.000 de clienti.
ING Asigurari de Viata a incheiat prima asigurare de viata pe 1 iulie 1997, fiind una de tip traditional, iar in 1998 a incheiat prima polita de tip unit-linked.