Pana acum, patru asiguratori au depus cereri de avizare la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru a administra fonduri de pensii facultative (pilonul III – n.r.): ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata si Allianz Tiriac.
Primele doua companii au primit deja aprobare din partea arbitrului pensiilor private ca administratori pentru schemele de pensii private, oficialii ING declarand ca vor incepe activitatea pe pilonul III pe 1 mai.
Tot pe 1 mai, Interamerican Romania va supune avizului CSSPP documentatia necesara pentru administrarea fondurilor pe cele doua piloane, II si III, compania urmand sa infiinteze o societate speciala ce se va ocupa de administrarea sumelor.
Conform estimarilor lui Mircea Oancea, presedintele CSSPP, vor exista sapte – opt adiministratori de fonduri de pensii private facultative (pilonul III) pana la sfarsitul anului, iar numarul schemelor de pensii private ar putea fi dublu fata de cel al administratorilor autorizati, fiecare administrator putand opera mai multe scheme de pensii private.
Pensiile private nu vor pune presiune pe pietele financiare
Banii acumulati de fondurile private de pensii nu vor reprezenta o presiune pentru pietele financiare si piata de capital, considera Mircea Oancea, citat de NewsIn. Oficialul CSSPP estimeaza ca pilonul II va atrage 200.000 – 300.000 de participanti din primul an, iar volumul contributiilor ar putea ajunge la 40 – 50 milioane euro in 2007.
In opinia acestuia, deficitul bugetar creat de redirectionarea procentului de 2% de la buget catre fondurile pensiilor private obligatorii poate fi acoperit prin emiterea de obligatiuni.
Pietele financiare si de capital vor putea face fata fondurilor provenite de la pensiile private, nivelul contributiilor fiind destul de mic in primii ani, considera presedintele CSSPP.
Pana in momentul de fata nu este disponibila o estimare a volumului fondurilor provenite din aceasta sursa si care vor fi tranzactionate pe piata de capital.
Reprezentantii ING au dat detalii despre felul in care vor realiza investitiile, spunand ca 75% din sumele cumulate de unul din fondurile pe care le vor administra vor fi plasate in titluri cu venit fix, iar 25% pe piata de capital.