Pe de o parte, Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea fi determinata sa majoreze dobanda din cauza perspectivelor inflationiste. In acest sens, specialisti ING reamintesc ca BNR a ratat inflatia in ultimii trei ani, perspectivele pentru atingerea tintei de inflatie in 2008 fiind de asemenea sumbre.
Un alt motiv care ar putea determina BNR sa creasca rata dobanzii ar putea fi majorarea preturilor in zona euro (Uniunea Europeana fiind principalul partener comercial al Romaniei), care au depasit de asemenea prognoza Bancii Centrale Europene (inflatia pe 2007 a fost de 3,1% in conditiile in care prognoza BCE era de 2,5%).
Pe de alta parte, accentueaza analistii ING Bank, cheltuielile bugetare este de asteptat sa creasca peste estimari in acest an, peste nivelul prognozat de Ministerul Economiei si Finantelor, de 2,7%, ceea ce ar determina cresterea consumului si cresterea presiunilor inflationiste.
Este de asteptat totodata ca in sectorul public sa urmeze noi cresteri salariale, ce vor angrena majorari si in sectorul privat, care vor genera noi presiuni inflationiste prin incurajarea consumului. BNR s-ar putea vedea nevoita sa contrabalanseze aceste presiuni printr-o politica monetara mai restrictiva, luand decizia de majorare a dobanzii de politica monetara.
Alte conditii care ar putea determina BNR sa ia decizia majorarii dobanzii de politica monetara ar fi presiunile inflationiste reprezentate de cresterea pretului petrolului si cresterea creditului neguvernamental.
Totodata, analistii ING Bank Romania arata ca exista si argumente impotriva majorarii ratei dobanzii de politica monetara. Cresterea dobanzii cheie ar putea conduce la aprecierea leului, ceea ce ar descuraja exporturile si ar creste importurile, incurajand astfel consumul.
Argumentele pentru o majorare a dobanzii cheie sunt in viziunea analistilor financiari de la ING mai puternice decat cele care sustin pastrarea nivelului actual al dobanzii.
Consiliul de administratie la BNR se va intruni luni, 7 ianuarie, intr-o sedinta ce va stabili noile condiitii de politica monetara, cele mai importante fiind nivelul ratei dobanzii cheie si cel al rezervelor minime obligatorii.