Inflatia anuala [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/inflatia-din-2011-a-coborat-la-3-14-minimul-ultimilor-20-ani-72575/]a coborat in 2011 la 3,14%[/url], nivelul minim al ultimilor 20 de ani, in principal ca efect al stagnarii preturilor alimentare, dupa ce in decembrie preturile de consum au urcat cu 0,23%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
„Inflatia luna decembrie a decelerat la 3,1% fata de nivelul precedent de 3,4%, situandu-se sub previziunea noastra (3,4%) si asteptarile pietei pentru o valoare de 3,3% si in linie cu cele mai recente [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/isarescu-rata-inflatiei-ar-putea-fi-sub-3-3-la-finele-anului-71440/]comentarii ale guvernatorului BNR[/url] ca rata inflatiei la sfarsitul anului s-ar putea situa sub 3,3%. Aceasta cifra indica faptul ca [b]BNR a reusit sa atinga tinta de inflatie pentru 2011 de 3%[/b] pentru a doua oara de cand a adoptat tintirea inflatiei in august 2005”, au comentat analistii ING Bank.
Acestia au mentionat ca eroarea previziunii lor provine in principal din preturile serviciilor si se asteapta ca dezinflatia sa continue in prima parte a acestui an. „In urma anuntului acestei cifre rata inflatiei ar putea decelera in apropierea valorii de 1,5% pe parcursul trimestrului doi din 2012”, au spus ei.
„Favorabila pentru perspectivele privind inflatia este faptul ca inflatia de baza (masura CORE3) a incetinit pana la 2,4% de la valoarea precedenta de 2,6%. Consideram ca dinamica inflatiei si cea a inflatiei de baza sprijina viziunea noastra ca [b]BNR ar putea reduce rata cheie[/b] cu inca 0,25 puncte procentuale la urmatoarea sedinta de politica monetara de pe 2 februarie”, au spus analistii.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, saptamana trecuta, cu 0,25 puncte procentuale [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-vrea-sa-ajute-economia-si-sa-stimuleze-economisirea-72397/]rata dobanzii de politica monetara[/url], de la 6% la 5,75% pe an, pentru a ajuta economia si pentru a stimula economisirea.
Analistii ING Bank au mai precizat ca ciclul de reducere a ratei cheie ar putea sa nu se incheie la 5,50% asa cum estimasera initial.