Analistii ING subliniaza ca suma nu indica o pozitie slaba a leului, deoarece banca centrala dispune de rezerve ample de valuta, iar piata valutara romaneasca are o anvergura relativ restransa comparativ cu altele din regiune, relateaza Mediafax.
„Banca centrala are destui bani pentru a controla cursul de schimb pentru cativa ani de acum inainte, daca doreste, in special daca tinem cont de piata valutara subtire din Romania (un volum mediu lunar de numai 4 miliarde euro in acest an, fata de 13 miliarde euro in Ungaria, respectiv 21 miliarde euro in Polonia) si de imbunatatirea sentimentului din pietele financiare la nivel global, care sugereaza ca nu trebuie asteptate presiuni negative puternice asupra leului, precum cele din octombrie 2008 si de la inceputul lui 2009”, se arata intr-o analiza ING.
Analistii ING arata totodata ca presiunile negative asupra monedei nationale au fost mai slabe pentru Romania decat pentru Ungaria, unde a fost inregistrata, in luna octombrie a anului trecut, cea mai accentauta crestere a volumelor tranzactionate (dintre cele trei tari analizate).
In plus, piata monetara romaneasca a avut cea mai puternica scadere a volumelor tranzactionate in luna august a acestui an, de 60%, fata de 20% in Ungaria si 2% in Polonia.
„Aceste evolutii pot sugera doua lucruri: pe de o parte, pe piata valutara spot a Romaniei ar putea avea loc mult mai putine tranzactii cu caracter speculativ. Pe de alta parte, miscarile de curs de dupa octombrie 2008 ar putea sa fi fost dictate de fluxuri legate de comertul extern si de administrarea datoriei externe”, considera analistii ING.
In ceea ce priveste cel de-al doilea scenariu, ING anticipeaza ca s-ar putea inregistra o noua slabire a ratei de schimb, pe masura ce datoria externa este platita, iar fluxurile speculative se restrang. Totodata, aceste plati ar putea fi realizate de la rezerva BNR, pe fondul absentei furnizorilor importanti de lichiditate in euro de pe piata valutara spot.
In plus, o relansare semnificativa a activitatii economice ar conduce la cresterea cererii de importuri, determinand noi presiuni negative asupra leului, se arata in analiza ING.
Conform calculelor ING, BNR a cheltuit circa 4,5 miliarde de euro de la finele lunii septembrie a anului trecut pentru a preveni miscari abrupte ale ratei cursului de schimb.
„Totusi, merita subliniata posibilitatea ca ar fi putut exista interventii mai mari ale BNR decat cele estimate in unele luni din perioada analizata. Totodata, o alta chestiune importanta este ca BNR ar fi putut intra pe piata si din pozitia de cumparator de euro (…) ceea ce ar arata ca banca centrala percepe consolidarea leului, in contextul actual, drept un factor negativ pentru economia romaneasca”, potrivit analistilor ING.
BNR ar putea permite o noua depreciere a leului fata de euro, deoarece nu a fost semnalata o corectie a dezechilibrului dintre veniturile salariale si productivitatea muncii in economia romaneasca.