Astfel, ar fi nevoie de un management ferm al lichiditatii in piata prin operatiuni care sa vizeze apropierea dobanzilor la creditele pe termen scurt de nivelul dobanzii cheie, mentioneaza cel mai recent raport saptamanal al economistilor bancii.
Cu toate acestea, specialistii bancari nu se asteapta ca BNR sa recurga la aceste masuri de „reglaj fin” in perioada urmatoare, in conditiile in care s-a declarat multumita in legatura cu nivelul lichiditatii din piata.
Banca centrala ar putea sa majoreze din nou dobanda cheie in octombrie, pana la 10,5% pe an, in conditiile in care executia bugetara va exercita din nou presiuni asupra inflatiei.
Specialistii ING Bank mentioneaza ca impartasesc ingrijorarea bancii centrale, care mentiona in comunicatul emis cu ocazia celei mai recente sedinte de politica monetara ca politica fiscala si cea de venituri evolueaza intr-o directie ingrijoratoare, ceea ce ar putea reaprinde inflatia in a doua jumatate a anului viitor.
Daca ingrijorarile BNR se confirma, reducerea nivelului dobanzii, care analistii estimeaza ca va incepe in a a doua jumatate a anului viitor, este de asteptat sa nu fie foarte agresiva.