- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING: Excluderea din distribuirea aleatorie a fondurilor ce detin peste 20% din piata este discriminatorie

25 Nov, 10:39 • adrian.mihaltianu
Excluderea fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) cu cote de piata de peste 20% dupa numarul de participanti din procesul de repartizare aleatorie este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatori de pe piata, a declarat Cornelia Coman (foto), director general ING Asigurari de Viata.
ING: Excluderea din distribuirea aleatorie a fondurilor ce detin peste 20% din piata este discriminatorie

Marti, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis o norma, ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, prin care s-a decis ca fondurile din Pilonul II care au o cota de piata de peste 20% dupa numarul de participanti vor fi excluse pe o perioada de 2 ani de la repartizarea aleatorie a participantilor.

Astfel, sunt afectati primii 2 jucatori din piata: ING si Allianz-Tiriac.

„Recenta norma emisa de CSSPP este fara indoiala o incalcare a legislatiei primare (Legea nr. 411/2004) in care se mentioneaza in mod expres principiul care sta la baza repartizarii aleatorie a persoanelor care nu au aderat in termenul legal la un fond de pensii private”, a spus Cornelia Coman.

Aceasta considera ca fiecare administrator trebuie sa aiba aceleasi sanse, drepturi si obligatii ca oricare altul din piata pensiilor private, iar reusita sa in atragerea participantilor nu trebuie sa fie privita ca o bariera sau o ratiune negativa.

„Studiile noastre arata ca Fondul ING este alegerea preferata a aproximativ 40% dintre romani, mai mult, in 2009, un procent de circa 30% dintre romani au ales deja ING ca administrator al pensiei lor private. Aceste cifre sunt in mod cert o expresie a cotei de piata pe care o detinem, sutinuta de o experienta, expertiza si soliditate care fac diferenta in alegerile publicului”, a adaugat Coman.

ING avea, la sfarsitul lunii octombrie, 1,5 milioane participanti, reprezentand 33,78% din piata, urmat de fondul administrat de Allianz-Tiriac (AZT Viitorul Tau) cu 1,14 milioane clienti, controland 25,57% din piata.

Urmărește Daily Business pe Google News