Cele mai multe aderari s-au strans imediat dupa demararea activitatii de vanzari de pensii obligatorii, a precizat Boon, adaugand ca si se asteapta la o perioada la fel de prolifica spre sfarsitul intervalului de aderare, inceput la 17 septembrie si programat de autoritati sa dureze 4 luni.
„Fac estimarile acestea bazandu-ma pe faptul ca tinerii sunt circumspecti si analizeaza foarte bine oportunitatile inainte de a lua o decizie, iar multe persoane tinere este de asteptat sa adere catre sfarsitul perioadei”, a precizat Bram Boon.
In ce priveste oportunitatile de investire care exista pentru activele pensiilor obligatorii pe piata de capital, Boon a mentionat ca piata locala ofera destul de putine oportunitati de investire, in conditiile in care Guvernul Romaniei a folosit prea putin Bursa pentru privatizari iar companiile prefera sa se finanteze prin surse proprii si credite, in loc sa vanda pachete de actiuni pe Bursa.
Totodata, oficialul ING Asigurari de Viata a observat ca Finantele nu au mai plasat titluri de stat la ultimele emisiuni, estimand ca poate obtin randamente mai bune din plasamentele de euroobligatiuni.
Boon a facut o comparatie intre piata de capital locala si cea poloneza mentionand ca in Polonia statul a folosit frecvent bursa pentru privatizari, iar piata poloneza a titlurilor de stat este foarte dezvoltata.
De asemenea, normele care reglementeaza procesul de investire la nivelul activelor fondurilor de pensii private sunt mult mai riguroase in Polonia decat in Romania, doar 5% din volumul activelor putand fi plasate pe piete externe, a mai spus Bram Boon.