Inflatia din septembrie s-a situat peste consensul analistilor de pe piata locala (7,6%) si peste prognoza ING Bank (7,5%), la un nivel de 7,77%.
Nivelul mare al indicelui a fost generat nu de majorarea TVA ci de cresterea preturilor la alimente, generata de inundatiile din aceasta vara si de majorarile de preturi de la nivel global din lunile anterioare.
Toate aceste efecte au contracarat lipsa de cerere care, in mod normal, ar fi trebuit sa conduca la scaderea preturilor.
Banca Nationala a luat in calcul impactul pe care majorarea TVA il va avea asupra cresterii preturilor, dar a omis presiunea pe care o va exercita majorarea preturilor la alimente, ceea ce inseamna ca BNR ar putea fi luata prin surprindere de evolutiile din intervalul viitor, mai spun analistii ING.
Este posibil ca BNR sa incerce sa mentina rata dobanzii cheie la 6,25% in sedinta de politica monetara din 2 noiembrie, dar s-ar putea sa o creasca in primul trimestru din 2011, mai ales ca preturile la alimente si-ar putea continua cresterea pana la jumatatea anului viitor, exercitand o presiune mare asupra inflatiei, daca BNR nu reactioneaza.
Inflatia ar putea fi la finele anului in apropierea lui 8%, cresterea preturilor la alimente avand asupra acesteia un impact de circa 1,2 puncte procentuale.
Cresterea preturilor ar putea adauga 0,5 puncte procentuale si la inflatia din 2011, iar alte 1,2 puncte ar putea veni din taierea subventiilor la caldura, ceea ce ar aduce valoarea anuala a indicelui din 2011 la circa 6%, mult peste prognoza BNR de 3,1%, mai spun analistii.