„Nu avem absolut nicio intentie de a exclude de la vanzare vreo divizie de asigurari, cum ar fi cea din Europa Centrala”, a afirmat Kliphuis la Praga, citat de Wall Street Journal si preluat de Mediafax.
Oferta publica initiala va avea loc pana la sfarsitul anului 2011, iar procesul se va desfasura, cel mai probabil, in etape, a precizat Kliphuis.
„Este posibil sa aiba loc doua oferte publice initiale, care sa reflecte acoperirea geografica a activitatilor”, a mai spus Kliphuis, referindu-se la posibilitatea listarii operatiunilor ING la doua burse diferite.
El a refuzat sa estimeze valoarea de piata a afacerilor grupului in domeniul asigurarilor, dar unii analisti apreciaza ca ar fi de circa 12 miliarde de euro.
ING este prezent pe piata asigurarilor in noua state din Europa Centrala, intre care Romania, Polonia, Cehia, Ungaria si Slovacia.
In 2009, grupul a inceput un proces de consolidare a serviciilor administrative din regiune intr-o singura entitate cu sediul la Cluj-Napoca.
„Ne aflam la jumatatea programului de optimizare a activitatilor administrative din Europa Centrala, unele dintre acestea fiind transferate in Romania”, a spus Kliphius.
El a aratat ca centrul de servicii din Cluj-Napoca poate demonstra ca grupul este capabil sa centralizeze astfel de operatiuni si pe alte piete.
Compania ar putea analiza aplicarea unei strategii similare de reducere a costurilor in Asia, America de Sud si alte regiuni, Europa Centrala fiind considerata un caz test.
Comisia Europeana a cerut ING sa vanda unele din operatiuni pentru a returna o parte din ajutoarele de stat primite in timpul crizei financiare.
ING trebuie sa finalizeze aceste vanzari pana in 2013, dar Kliphius a spus ca grupul ar putea beneficia de mai mult timp pentru finalizarea listarii la bursa, daca va incepe in curand procesul ofertei publice initiale. El a precizat insa ca problema nu a fost discutata cu Comisia Europeana.
Grupul ING este prezent in Romania atat prin operatiuni bancare, cat si de asigurari.
ING Asigurari de Viata a inregistrat anul trecut un volum de prime brute subscrise de 527,1 milioane lei, in scadere cu 21% comparativ cu rezultatul din 2008, dar profitul brut a urcat de 2,4 ori, la 92,07 milioane lei.
Profitul ING Bank Romania a scazut cu 20% anul trecut, la 84 milioane lei, fata valoarea din 2008, in conditiile unui venit net de 695 milioane lei, in urcare cu 30%. Valoarea totala a activelor institutiei de credit a fost de 11,06 miliarde lei, in timp ce portofoliul credite a crescut cu 3%, la 7,25 miliarde lei.