Rezervele valutare ale BNR au crescut in noiembrie cu 335 milioane euro, la 28,737 miliarde euro, un nou nivel record, in contextul unor intrari de 2,7 miliarde euro, din care 2,21 miliarde euro au provenit de la titlurile in valuta vandute de Ministerul Finantelor.
Pe de alta parte, rezervele valutare s-au redus cu circa 1,4 miliarde de euro, dupa ce BNR a decis sa reduca nivelul ratei minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani de la 30% la 25% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2009, se spune intr-un raport al ING Bank Romania.
„Prin cumularea acestor fluxuri, rezerva valutara s-ar fi majorat cu 800 milioane de euro, dar datele oficiale indica un avans de circa 300 milioane de euro. Credem ca diferenta dintre aceste date este in principal rezultatul interventiilor pe piata valutara, estimata la circa 400 milioane de euro”, arata analistii bancii.
Ei precizeaza ca estimarea ar putea fi actualizata dupa ce datele privind unele componente ale rezervei vor fi disponibile.
Totodata, analistii ING cred ca Ministerul de Finante ar putea sa realizeze un alt imprumut in valuta sub forma de „club loan” inainte de finele anului, ceea ce va duce la o noua mjorare a rezervelor valutare si la mai multe interventii pe piata valutara pentru sustinerea leului.
„Ne indoim ca interventiile BNR vor fi folosite pentru ca moneda nationala sa ajunga la niveluri mult mai apreciate, ci mai probabil pentru protejarea leului astfel incat cursul sa nu mai ajung la nivelurile record inregistrate in trecut”, concluzioneaza analistii ING Bank.
Rezervele valutare al BNR au crescut in mod constant in perioada iulie-noiembrie 2009, atingand consecutiv cinci niveluri record.