Castigul salarial mediu net din economia romaneasca a fost in luna iulie cu 6,3% mai mare fata de perioada similara a anului trecut, incetinind fata de avansul de 8,7% din iunie, insa intr-un ritm mai lent decat cel preconizat de ING, care anticipa o majorare a indicatorului de numai 4,9% in luna iulie, se arata intr-un raport al bancii olandeze.
Potrivit datelor prezentate anterior de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu net a urcat cu 6,3% in iulie comparativ cu aceeasi luna a lui 2008, dupa o creptere de 8,3% in iunie.
Desi rata anuala de crestere a incetinit, salariile au urcat in iulie fata de iunie cu 0,8%, in pofida unui somaj mai ridicat si a detensionarii pietei de munca.
„Aceasta evolutie pare oarecum contraintuitiva si ar putea fi cauzata de ponderea ridicata a celor cu salarii sub medie printre cei care au fost concediati in iulie, in timp ce persoanele cu un castig salarial mai ridicat au reusit sa-si pastreze locurile de munca”, apreciaza analistii ING.
Totodata, banca noteaza ca avansul lunar al castigului salarial a fost generat de sectorul privat, nu de cel public, situatie surprinzatoare in conditiile franarii activitatii economice, care ar putea implica scaderea competitivitatii si a profiturilor.
„Ajustarea castigurilor salariale atat in sectorul public, cat si in cel privat, este prea lenta in prezent, astfel ca s-ar putea accentua pe masura ce ne apropiem de sfarsitul anului. In aceste conditii, anticipam in continuare rate negative de crestere anuala a salariilor pentru ultimele doua luni din 2009”, se arata in analiza ING.
Analistii bancii subliniaza ca, desi corectia ratei de crestere a salariilor din sectorul public este mai accentuata decat cea inregistrata in mediul privat, castigurile salariale bugetare au crescut timp de mai multi ani mult mai puternic decat cele din zona privata.
„In consecinta, ar trebui sa aiba loc o scadere continua a salariilor din sectorul public, pentru a se constata o egalizare cu cele din mediul privat. Fara aceasta ajustare necesara in domeniul salariilor, ar trebui sa se constate presiuni negative asupra leului”, incheie ING.