Leul s-a intarit in prima parte a saptamanii anterioare, dar a inversat trendul in zilele urmatoare, inregistrand o scadere puternica vinerea trecuta, se mentioneaza in raport.
Vineri, stirile ca Georgia si Rusia sunt aproape de un conflict au condus la deprecierea monedei nationale, asa incat perechea leu-euro a inregistrat in ultima zi a saptamanii anterioare o corectie puternica, de aproximativ 1,5%.
Investitorii regionali si-au pierdut apetitul pentru plasamentele in monedele tarilor din regiune si pe fondul deciziei de saptamana trecuta a bancii centrale din Cehia, care a taiat dobanda de politica monetara, scazand astfel randamentele oferite de coroana.
Cum apetitul pentru risc in ceea ce priveste monedele regionale ramane scazut, moneda nationala este cel mai probabil sa urmeze un trend de depreciere in urmatoarele zile, sustin reprezentantii ING Bank Romania.
In plus, presiunile de depreciere sunt sustinute si de anuntarea unui nivel al inflatiei anuale pentru iulie de 9,04%, cu circa 0,3 puncte procentuale sub estimarile pietei. Nivelul indicelui nu sustine asteptarile anterioare ale investitorilor de pe piata valutara, legate de noi majorari ale dobanzii cheie de catre banca centrala.
In consecinta, ING Bank Romania mizeaza pe termen scurt pe un curs ce poate ajunge la 3,6 lei/euro. Pentru trimestrul 3, banca vede un curs mediu de 3,42 lei/euro, urmand ca in trimestrul 4, valoarea medie a acestuia sa urce pana la 3,6 lei/euro, iar cotatia de la finele anului sa atinga un nivel de 3,59 lei/euro.
Banca mizeaza pe inca o majorare a dobanzii cheie, pana la 10,5% pe an, la finele anului. ING Bank Romania estimeaza ca banca centrala va scadea in 2009 dobanda cheie, care ar putea avea un nivel de 8,5% pe an la sfarsitul anului viitor.