Pentru inflatia anuala, estimarea ING Bank vizeaza un nivel de 7,9 – 8%.
Scaderea inflatiei lunare ar urma sa se produca pe fondul evolutiei bune a preturilor la legume, fructe si oua, care s-a putut observa inca din luna iulie.
Astfel, luna anterioara, rata anuala a inflatiei a fost sub estimarile analistilor de la ING, preturile la alimente consemnand o crestere anuala sub cea preconizata, de 10,4%, fata de o estimare de 11%.
Evolutia buna a preturilor s-a produs in special pe fondul injumatatirii cresterii anuale a preturilor la legume, fructe si oua, de la 18,1% in iunie, la 9,1% in iulie.
Pentru viitor, analistii bancii estimeaza ca evolutia preturilor la alimente (in special legume si fructe) va avea un efect benefic asupra inflatiei, ce va putea fi observat foarte bine in august.
Astfel, pentru luna in curs, analistii ING Bank mentioneaza ca, desi aveau o estimare initiala de 0% pentru inflatia lunara, iau in calcul revizuirea acesteia, mizand pe deflatie si un indice lunar de -0,2% (in functie de evolutia preturilor la combustibil).
De altfel, evolutia pozitiva a pretului legumelor, fructelor si oualor si-ar putea mentine efectul benefic asupra inflatiei pana in iunie 2009, estimeza raportul bancar.
Luand in calcul aceste evolutii, analistii mizeaza in continuare pe mentinerea nivelului actual al dobanzii cheie in sedinta din septembrie, dar nu exclud o majorarea acesteia in octombrie, in conditiile unei deteriorari puternice a deficitului bugetar si a aprinderii inflatiei.
In ceea ce priveste o posibila reducere a dobanzii, reprezentantii ING sustin ca BNR ar putea lua aceasta decizie nu mai devreme de primul trimestru din 2009.