„Prin comparatie, cand guvernul s-a prabusit in Letonia in februarie 2009, FMI a intarziat plata transei de bani din martie pana in august”, se mentioneaza intr-un raport al analistilor ING Bank Romania.
„Fondurile au fost virate dupa ce au fost aprobate masuri de austeritate suplimentare in bugetul pentru 2010. Deci chiar si atunci Fondul Monetar International (FMI) a pus un accent puternic pe planurile bugetare pentru 2010. In acelasi timp, FMI ar putea adopta din nou o abordare mai blanda fata de Romania”, se mai arata in documentul citat.
Acestia amintesc ca Romania nu a aprobat un buget pentru 2010, iar aceasta situatie va continua pana la formarea unui nou guvern.
Economistii bancii considera ca posibilitatea majorarii deficitului bugetar se mentine si „hazardul moral” al politicienilor romani ar putea creste ca rezultat al ingaduintei FMI. Potrivit teoriei economice, hazardul moral este situatia in care o persoana sau o institutie isi asuma riscuri mai mari decat in mod normal intrucat o parte din acestea sunt transferate altei parti, in baza unui contract.
Totodata, analistii ING Bank cred ca venirea misiunii FMI la Bucuresti pentru a doua revizuire a acordului stand-by este o incercare a institutiei financiare internationale de a calma pietele, in conditiile in care temerile privind intarzierea transei ar conduce la majorarea primei de risc pentru Romania si la intensificarea presiunilor de depreciere asupra leului.
„Decizia FMI de a incepe a doua revizuire a acordului ar trebui sa calmeze pietele locale pe termen scurt”, concluzioneaza analistii ING Bank Romania.
FMI a anuntat, joi, ca o misiune a institutiei financiare internationale se va afla in Romania in perioada 28 octombrie – 9 noiembrie, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, pentru a doua revizuire a acordului.
Totusi, seful misiunii institutii financiare internationale in Romania, Jeffrey Franks, a mentionat ca este posibil sa fie nevoie de o noua delegatie a FMI care sa continue negocierile dupa ce se va forma noul guvern.
„Incheierea cu succes a celei de-a doua revizuiri a acordului va necesita angajament politic larg pentru aprobarea bugetului pe 2010, care sa tinteasca un deficit de maxim 5,9% din produsul intern brut (PIB)”, a declarat Jeffrey Franks.
A doua evaluare a acordului era initial programata pentru sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, cand o misiune a FMI urma sa vina la Bucuresti pentru a urmari stadiul indeplinirii conditionalitatilor stabilite pentru finele lunii septembrie.
Cea de-a treia transa din imprumut are o valoare de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) si ar urma sa fie acordata in luna decembrie, in functie de raportul celei de-a doua evaluari.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe 2 ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Guvernul si Fondul Monetar International au convenit, in luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB in acest an, fata de tinta de 4,6% stabilita la momentul incheierii acordului stand-by, in luna martie. Noua proiectie prevede si o reducere a deficitului bugetar la sub 6% din PIB anul viitor.