El a mentionat ca, in prezent, creditele „cu probleme” de pe sectorul de retail sunt la un nivel de 3-4% din soldul creditelor retail.
„Mai intai au avut dificultati la plata clientii cu venituri mici, iar cele mai mari probleme le intampinam pe segmentul creditelor de nevoi personale, cel al creditelor cu garantie reala fiind foarte solid”, a mentionat Albert Roggemans.
Potrivit directorului de retail al bancii, ING a oferit clientilor posibilitatea de a-si restructura creditele, in cazul in care acestia au demonstrat ca se confrunta cu dificultati trecatoare si au in viitor posibilitatea de a isi relua plata ratelor.
„Am acceptat sa facem planuri ample de restructurare pentru clientii care intampina probleme financiare in prezent si am avut aici circa 100-200 de cazuri. Apoi, am acceptat amanarea de la plata pentru clientii care se confrunta cu probleme punctuale”, a mai spus Roggemans.
„Nu am restructurat insa in situatiile in care am observat ca exista rea-vointa sau cand s-a demonstrat ca nu exista perspectiva ca si-ar putea relua platile catre banca”, a completat directorul de retail al bancii.
Scadere consistenta a creditarii pe segmentul retail
Acesta a mentionat ca volumul de credite noi acordate de banca in perioada care s-a scurs din 2009 a scazut consistent raportat la cele oferite anul trecut in aceeasi perioada.
Pe segmentul retail, banca ar urma sa lanseze, potrivit directorului diviziei, credite in lei la dobanzi cu 1-2% puncte procentuale sub cele practicate de media pietei, oferite pe termen scurt.
In ceea ce priveste creditele in euro, Misu Negritoiu, directorul general al bancii, a precizat ca ING se afla in situatia de a avea la creditele vechi acordate un nivel de dobanda sub cel pe care ilpractica pentru creditele noi, din cauza conjuncturii actuale.
„La creditele vechi avem o dobanda de 8,75% pe an, in timp ce la imprumuturile noi avem dobanzi de peste 9%, nivelul crescut fiind cauzat de faptul ca dorim sa oferim dobanzi avantajoase la depozite”, a spus Negritoiu.
Banca a lansat recent un credit imobiliar cu costuri scazute, care concureaza oferta din programul Prima Casa, creditul de Casa Noua, in cazul caruia percepe o dobanda anuala efectiva de 6,11% pe an.
Banca estimeaza ca va acorda pe acest produs imprumuturi in valoare totala de circa 20 de milioane de euro, in cateva luni.
„Cererea este foarte mare pe acest segment. Avem mii de solicitari, dar din acestea doar 10-15% ar putea fi credite acordate efectiv”, a mentionat Roggemans. El a precizat ca pentru acest tip de credite banca practica acelasi scoring pentru clienti ca si in cazul celorlalte creditelor imobiliare oferite de banca.