Majorarea ratei dobanzii la 10,25%/an (urmatoarea sedinta de politica monetara va fi sustinuta de banca centrala pe 31 iulie n.r.), ar sustine aprecierea leului in fata monedei europene.
Astfel, cursul ar putea fi impins spre 3,4 lei/euro in urmatoarele luni, sau chiar sub acest nivel, desi este foarte probabil ca banca centrala sa incerce sa previna o intarire a o monedei nationale sub 3,4 lei/euro, se mentioneaza in raport.
Analistii ING aprecieaza ca intarirea monedei nationale ar fi sustinuta pe de o parte de asteptarile create in piata, la nivelul investitorilor straini, legate de majorari ulterioare ale dobanzii, iar pe de alta parte, de cresterea diferentialului de dobanda fata de zona euro, in conditiile in care dobanda la lei este oricum cea mai atractiva din Europa.
Pe de alta parte, cresterea economica, desi alerta, este bazata in special pe accelerarea consumului, avansul cererii interne fiind de aproape doua ori mai mare decat cel al economiei, ceea ce ar putea conduce la adancirea deficitului de cont curent, atrag atentia analistii ING.
Conform acestora, pentru trimestrul 4, cand adancirea deficitului extern va deveni evidenta, sunt de asteptat presiuni de depreciere pe leu.
Acestia atrag atentia ca exista totodata posibilitatea de crestere a deficitului bugetar, iar daca nivelul acestuia va depasi 3% din produsul intern brut, companiile de rating ar putea scadea calificativele atribuite Romaniei, leul, ca si bursa, putand avea de suferit, considera specialistii ING.
Pe de alta parte, aceasta situatie ar putea determina BNR sa recurga la majorari ulterioare ale dobanzii.
O veste buna este ca inflatia ar putea urma spre finele anului un trend descendent, luand in calcul ca este de asteptat o recolta agricola bogata, care ar putea conduce la scaderi de preturi la alimente. Scaderea inflatiei ar implica si scaderea ratelor dobanzii, mentioneaza raportul.