Analistii bancii anticipeaza ca Romania va rata tintele de deficit bugetar in 2010 si 2011, insa acordurile de imprumut cu FMI si UE nu vor avea de suferit, datorita progreselor in privinta implementarii politicii fiscale.
Astfel, deficitul bugetar va fi redus, insa nu atat de mult cat se preconizeaza acum (de la 36 miliarde lei in 2009 la 32 miliarde lei in acest an, respectiv 26 miliarde lei in 2011), conform Mediafax.
„Consoldiarea fiscala se afla la baza oricarui upgrade al ratingului (…) Nu anticipam nicio ridicare a ratingului in acest an, insa la inceputul sau in timpul anului 2011 Fitch si/sau S&P ar putea urca ratingul in categoria investment grade”, anticipeaza analistii ING.
Totodata, ING noteaza ca presedintele Traian Basescu a sugerat extinderea colaborarii cu FMI dupa ce actualul acord expira, in 2011, ceea ce inseamna ca ar putea continua consolidarea fiscala sub supravegherea Fondului, desi intr-un ritm lent si cu ajustarea in sus a tintelor pentru a permite deficite mai mari.
Basescu i-a spus, marti, la Palatul Cotroceni, directorului general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, ca Romania isi doreste o colaborare pe termen lung cu FMI.
Fitch si Standard & Poor’s au revizuit, in februarie si martie, perspectiva ratingului de tara al Romaniei de la „negativa” la „stabila”, reflectand incheierea crizei politice de la sfarsitul anului trecut si reluarea acordului cu FMI.
Fitch nu a oferit vreo indicatie clara privind o posibila ridicare a ratingului, dar a aratat la inceputul anului ca este improbabil ca Romania sa primeasca o astfel de decizie in acest an.
Totodata, S&P a sugerat ca ratingul ar putea fi ridicat in contextul mentinerii unei politici fiscale prudente si consolidarii sectorului financiar, insa a mentionat de asemenea ca inrautatiera acestor eleemnte ar putea conduce la reducerea calificativului de credit.
Moody’s nu a mai modificat ratingul sau perspectiva atribuita Romaniei (Baa3 investment grade, perspectiva stabila) din 2006, insa a aratat recent ca ar putea imbunatati calificativul odata cu consolidarea puterii institutionale si cu implementarea prudenta a politicii fiscale.
In acest context, ING anticipeaza ca Romania ar putea beneficia anul viitor de un upgrade de rating, 2011 putand astfel aduce o apreciere semnificativa a leului. In plus, ratingul ar putea fi imbunatatit daca economia globala se redreseaza mai rapid decat se anticipeaza in prezent.