Economia romaneasca a suferit anul trecut o contractie a produsului intern brut (PIB) apropiata de 8%, fata de o scadere medie de 4,1% la nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est, potrivit estimarilor ING.
Totodata, scaderea economica din Romania este cu mult mai abrupta decat declinul mediu de 3,2% inregistrat de statele central-est europene cu un curs valutar flexibil, noteaza analistii bancii, citati de Mediafax.
„Romania ar fi trebuit sa aiba performante mai bune datorita mai multor factori, printre care se numara unele din cele mai reduse niveluri ale creditului si exporturilor, raportate la PIB. Contractia din Romania pare sa fie depasita ca ritm doar de cele inregistrate in tarile baltice”, se arata in studiul ING.
Pentru 2010, ING anticipeaza ca avantajele cursului valutar flexibil ar putea fi de asemenea anulate, determinand o noua evolutie a economiei sub media regiunii, excluzand tarile baltice, care au avut anul trecut contractii economice apropiate de 20%.
Astfel, analistii bancii prognozeaza o crestere economica de 0,5% in Romania pentru 2010, fata de un avans mediu estimat la 1,5% pentru Europa Centrala si de Est, respectiv cresteri de 1,8% in regiune excluzand statele baltice, si de asemenea 1,8% in tarile cu un curs valutar flotant.
In plus, o apreciere semnificativa a leului in raport cu euro ar putea insemna ca economia va suferi si mai mult in acest an, deoarece Romania nu a reusit sa exploateze anul trecut toate beneficiile unei monede nationale depreciate, apreciaza analistii ING.
Banca a modificat estimarile privind cursul valutar, anticipand o rata de schimb de 4,15 lei/euro pentru sfarsitul primului trimestru, fata de estimarea anterioara de 4,4 lei/euro. La jumatatea acestui an, ING previzioneaza un curs de 4,25 lei/euro, cu 15 bani mai redus fata de prognoza anterioara, de 4,4 lei/euro, iar pentru sfarsitul lui 2010 banca mizeaza pe o rata de 4,1 lei/euro, comparativ cu estimarea de 4,2 lei/euro inaintata anterior.
Banca Nationala a stabilit pentru marti un curs de referinta de 4,1383 lei/euro, in scadere cu 2,96 bani fata de sedinta anterioara, la minimul ultimelor opt luni.