Subfinantarea bugetului de stat din ultimul timp, cauzata de fatul ca Finantele nu au dorit sa creasca randamentele la bonduri peste nivelul de 7%, s-a facut cu pretul majorarii arieratelor catre companii, care au ajuns la 1 miliard de euro.
Arieratele au un efect nefast asupra companiilor si intregului lant de furnizori al acestora, limitand activitatea economica si scazand astfel darile pe care firmele le achita catre bugetul de stat.
„Daca arieratele vor fi acoperite abia anul viitor, aceasta va conduce la o crestere a deficitului bugetar cu 1 punct procentual”, scriu analistii ING Bank.
In schimb, daca statul accepta sa achite bancilor randamente mai mari la titluri, pentru a isi putea plasa bondurile si sa plateasca astfel arieratele, ar avea de suportat un cost destul de mic, atrag atentia analistii bancii.
Astfel, pentru o crestere cu 1 p.p. (pana la circa 8%) a dobanzilor la titluri de stat, bugetul ar avea de suportat un cost suplimentar de 0,3 miliarde de lei, iar o crestere de 2 puncte procemtuale ar aduce o majorare a costurilor de circa 0,5 miliarde lei, in conditiile in care bugetul va trebui sa refinante in 2011 o datorie in moneda locala de 17 miliarde lei.
Deficitul bugetar estimat de ING pentru anul viitor este de 31 miliarde lei.
Guvernul Romaniei anticipeaza pentru la anul un deficit bugetar de 4,4% din PIB.