„Mi-e greu sa vin acum cu o cifra pentru ca nu am date concrete, insa daca se doreste cu adevarat reducerea deficitului bugetar la sub 3% in 2012, va fi nevoie de concedieri masive, adica in jur de 200.000 de persoane”, a declarat Chidesciuc, citat de Mediafax.
El a explicat ca disponibilizarile vor reduce ponderea cheltuielilor sociale in buget, care au ajuns deja la niveluri foarte mari.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca masurile de reducere a cheltuielilor bugetare nu pot fi inversate atat timp cat cresterea economica nu se reia viguros, adica aproape de potential, situat in jur de 5%. El nu crede ca un astfel de scenariu va fi posibil in 2011.
„Pana sa se ajunga acolo (la crestere economica de 5% – n.r) dureaza mai mult de un an si jumatate”, a comentat Chidesciuc.
Consilierul guvernatorului BNR a mai spus miercuri ca problemele fiscale sunt de natura structurala, facand referire la numarul mare de pensionari, de 5,2 milioane, dintre care o parte importanta o constituie persoane care au iesit anticipat la pensie in mod abuziv si la cele 500.000 de persoane angajate in sectorul public „in plus”.
Comisia Europeana a declansat, in luna mai 2009, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, iar Consiliul ministrilor de Finante din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat la jumatatea lunii februarie prelungirea cu un an, pana in 2012, a termenului acordat Romaniei pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din PIB.
La ultima revizuire a acordului incheiat cu Fondul Monetar International, autoritatile au stabilit o tinta de 6,8% privind deficitul bugetar in acest an si vor sa reduca decalajaul la 4,4% anul viitor.