Adancirea deficitului de cont curent va continua insa, ceea ce va deteriora imaginea Romaniei in ochii investitorilor, generand deprecierea leului, se arata in cel mai recent raport al ING Bank Romania.
Tinta de crestere economica pentru 2007, de 6,5% poate fi atinsa, in ciuda performantelor slabe ale agriculturii, afectate de seceta prelungita. Specialistii ING se asteapta la o crestere reala a PIB in 2008 de 6,3%, pe fondul accelerarii procesului de catching-up si a imbunatatirii capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale.
Deficitul de cont curent este principalul factor care poate conduce la deprecierea leului, acesta fiind un barometru al pietei pentru investitori. Acestia aleg, in functie de evolutia deficitului, sa investeasca sau sa isi retraga investitiile de pe piata autohtona.
Pentru viitorul apropiat este de asteptat ca deficitul de cont curent se va adanci pe termen mediu si lung, pana la 13,8% din PIB la finele lui 2007, si 13,9% din PIB, la finele lui 2008, se mentioneaza in raport. Prin urmare, este de asteptat ca deprecierea leului sa se materializeze in prima parte a anului 2008 sau chiar mai devreme daca apetitul pentru risc al investitorilor se deterioreaza la nivel global.
Urmand acest scenariu, specialistii ING estimeaza atingerea unui curs de 3,45 lei/euro coborand pana la 3,25 lei/euro catre finalul anului 2008.
Evolutia macroeconomica va determina banca centrala sa mentina, in viitorul apropiat, rata dobanzii de politica monetara la 7%, urmand sa creasca rata pana la 7,75% pe parcursul lui 2008, dar nu mai devreme de jumatatea anului, ca urmare a deprecierii leului, si a adancirii deficitului de cont curent. Marirea ratei inflatiei in acest interval ar putea determina totusi Banca Nationala sa ia decizia maririi ratei dobanzii de politica monetara ceva mai devreme.