Conform acestora, banca centrala a operat cea mai recenta crestere a dobanzii pe 31 iulie, de la 10% pe an pana la 10,25% pe an, deoarece prevede o deteriorare puternica a situatiei macroeconomice in urmatoarele luni.
Inrautatirea situatiei macroeconomice ar putea consta in anuntarea unui deficit bugetar de peste 3% la finele anului sau intr-o scadere a ratingului Romaniei de catre agentiile internationale.
In aceste conditii, sansa ca noi cresteri ale dobanzii cheie sa fie operate a crescut, fara a se putea mentiona daca este mai probabil ca acestea sa se produca in sedinta consiliului de administratie al bancii centrale din septembrie, in cea din octombrie, sau in fiecare din cele doua luni, sustin reprezentantii ING.
Cel mai probabil totusi, banca centrala va creste dobanda in octombrie, in conditiile in care in aceasta luna ar putea avea mai multe date privind executia bugetara, sustin analistii ING, care estimeaza un nivel al dobanzii cheie de 10,5%, la finele anului.
Daca BNR majoreaza dobanda cheie, atunci analistii ING considera ca putem miza pe o apreciere puternica a leului ce ar putea ajunge in doua-trei luni la 3,4 lei/euro.
Tinand cont ca aprecierea s-ar produce pe fondul tranzactiilor speculative si nu ca urmare a imbunatatirii indicatorilor macroeconomici, reprezentantii ING nu exclud posibilitatea ca leul sa reintre apoi pe un trend de depreciere puternica, ce ar avea ca urmare aprinderea inflatiei.