In prezent, cele doua fonduri de pensii facultative insumeaza un numar de 62.615 persoane si active in administrare de 36 milioane lei (circa 8,4 mil. euro), conform datelor publicate miercuri de companie.
La sfarsitul lui 2008, cele doua fonduri aveau active financiare in administrare de 31,8 milioane lei (8,6 mil. euro).
Numarul de participanti la fondul ING Optim a ajuns la 41.367 de persoane, totalul activelor fiind de 22 milioane lei (5,12 mil. euro), iar in cazul ING Clasic, numarul de participanti a ajuns la 21.248 si totalul activelor la 14,8 milioane lei (3,44 mil. euro).
Performanta fondurilor de pensii facultative ING de la lansare a fost de 8,9% pentru ING Clasic (lansat la 4 iunie 2007) si 11,7% pentru ING Optim (lansat la 31 august 2007), se arata in comunicatul ING.
„Ne asteptam anul acesta la o crestere a interesului pentru economisire individuala si o mai mare constientizare a nevoii unei pensii facultative, mai ales in contextul limitarii, chiar si temporare a contributiei pentru pensia obligatorie”, a declarat Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata.
Ambele fonduri au un nivel mediu de risc.
„Mai ales din cauza limitarii contributiei la pensia obligatorie a participantilor la nivelul de 2%, ceea ce pe termen lung afecteaza negativ volumul pensiei, consideram ca oamenii trebuie sa ia in calcul si achizitionarea unei pensii facultative”, a spus Emilia Bunea, director general ING Fond de Pensii.
Pe piata pensiilor private obligatorii (Pilon II), ING avea la sfarsitul lui 2008 aproape 1,5 milioane clienti, din care aproape 1,37 au platit cel putin o contributie.
Cota de piata inregistrata de fondul ING la sfarsitul lui decembrie era de 38,7% din totalul pietei (Pilon II), in functie de active, si 33%, dupa numarul de participanti, iar activele in administrare de 357,3 milioane lei (97 milioane euro).
„2008 a fost un an in care toti participantii la sistem (administratorii, depozitarii, Casa de Pensii, Comisia de Supravegere) au probat ca sistemele, reglementarile, procesele pe care le pregatisera sa functioneaze in viata reala. Desigur, mai sunt necesare ajustari, dar consideram ca anul trecut a fost o reusita”, spune Emilia Bunea.