- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

INS: Industria, comertul si serviciile, estimate sa creasca in septembrie-noiembrie

29 Sep, 11:16 • Redactia DailyBusiness
Activitatea din industria prelucratoare, comert si servicii va creste in perioada septembrie-noiembrie 2008 in raport cu cele 3 luni anterioare, in timp ce sectorul constructiilor va inregistra o tendinta de stabilitate, potrivit opiniilor exprimate de managerii societatilor comerciale, mentioneaza un comunicat INS.
INS: Industria, comertul si serviciile, estimate sa creasca in septembrie-noiembrie

Institutul National de Statistica (INS) a efectuat in septembrie, in randul managerilor din principalele domenii de activitate, un studiu privind estimarile pentru perioada septembrie-noiembrie.

Managerii din industria prelucratoare chestionati estimeaza pentru urmatoarele 3 luni o crestere a volumului productiei. Optimismul este mai pronuntat in randul intreprinderilor cu 250-499 de angajati.

68% dintre managerii din constructii prevad pentru septembrie-noiembrie o tendinta de stabilitate a volumului productiei in acest sector, iar 69% estimeaza acelasi trend pentru stocul de contracte si comenzi.

Aceeasi tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului se preconizeaza, de asemenea si pentru numarul de salariati, potrivit a 76% din estimari.

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele 3 luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 de salariati) la care soldul conjunctural inregistrat este de +49%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +37% si intreprinderile mici (1-49 de salariati), sold conjunctural de +24%. Soldul conjunctural reprezinta diferenta procentuala dintre alternativele extreme de crestere si scadere.

Conform estimarilor managerilor chestionati de INS, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine, pentru urmatoarele 3 luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +28%).

In ce priveste sectorul de servicii, estimarile indica o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +11%).

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +21%).