- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

INS: Preturile la carne, lapte, tutun, medicamente si telecomunicatii vor influenta mai mult inflatia

14 Feb, 13:58 • Redactia DailyBusiness
Preturile la carne, lapte, tutun, medicamente, dar si tarifele la posta si telecomunicatii, vor influenta mai mult calculul inflatiei in acest an, fata de 2010, iar painea, energia termica, imbracamintea si confectiile vor avea o pondere mai redusa in indicele preturilor de consum (IPC).
INS: Preturile la carne, lapte, tutun, medicamente si telecomunicatii vor influenta mai mult inflatia

Incepand din luna ianuarie 2011 coeficientii de ponderare utilizati la calculul IPC sunt obtinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodarie rezultate din ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2009, potrivit Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Coeficientul de ponderare cumulat pentru marfuri alimentare, nealimentare si servicii este de 10.000.

Comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, se observa o usoara crestere a ponderii marfurilor alimentare si serviciilor concomitent cu o usoara scadere la marfurile nealimentare.

Evolutia ponderilor este inversa comparativ cu cea de anul trecut, cand INS a anuntat o crestere a ponderii marfurilor nealimentare, concomitent cu scaderi usoare la marfurilor alimentare si servicii.

Marfurile alimentare si-au majorat ponderea in calculul IPC in acest an de la 37,39% la 37,45%. Influenta determinanta a avut-o majorarile la subcategoriile „carne, preparate si conserve din carne”, unde ponderea a urcat de la 8,97% la 9,34%, precum si „lapte si produse lactate”si zaharul, unde coeficientii au avansat de la 5,12% la 5,43%, si, respectiv, de la 1,56% la 1,61%.

Si evolutia preturilor la peste si conserve din peste va influenta mai mult calculul inflatiei in acest an comparativ cu 2010, dupa ce coeficientul de ponderare a urcat de la 1,1% la 1,26%.

La polul opus, subgrupele „produse de morarit si panificatie” si „fructe si conserve din fructe” si-au redus ponderile in calculul IPC de la 7,91% la 7,63% si, respectiv, de la 2,45% la 2,35%. Totodata, coeficientii de ponderare pentru ulei, slanina, grasimi, si bauturi alcoolice au coborat de la 1,76% la 1,36% si, respectiv, de la 1,31% la 1,23%.

Ponderea serviciilor in IPC a avansat de la 17,89% anul trecut la 18,33% in 2011, in principal datorita majorarii influentei tarifelor la posta, telecomunicatii, cinematografe, teatre si muzee asupra inflatiei.

Coeficientii de ponderare ai grupelor „posta si telecomunicatii” si „cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu invatamantul si turismul” au avansat de la 6,85% la 6,95% si, respectiv, de la 2,2% la 2,45%. Pe subgrupe, se observa cresterea influentei tarifelor la serviciile de telefonie de la 5,13% la 5,18%.

Preturile la serviciile de apa, canal, salubritate si chiriile vor avea in acest an o influenta mai mare asupra inflatiei comparativ cu 2010, dupa ce coeficientii au fost majorati de la 2,31% la 2,46% si, respectiv, de la 0,7% sa 0,73%.

Unele subcategorii ale serviciilor au inregistrat scaderi ale coeficientilor de ponderare, printre care transportul urban (de la 0,88% la 0,84%) si restaurantele, cafenelele si cantinele (de la 1,16% la 0,96%).

La polul opus, influenta marfurilor nealimentare s-a diminuat de la 44,72% anul trecut la 44,22% in 2011.

In grupa marfurilor nealimentare se remarca scaderea influentei subgrupelor „imbracaminte, articole de galanterie, pasmanterie si mercerie” (de la 4,77% la 4,34%), „incaltaminte” (de la 3,13% la 2,76%), „produse de uz casnic, mobila” (de la 2,58% la 2,14%) si „produse cultural-sportive” (de la 3,29% la 2,84%).

Influenta energiei electrica, gazelor si incalzirii centrale asupra inflatiei va fi mai mica in acest an fata de 2010, dupa ce coeficientul a fost micsorat de la 9,39% la 9,36%. Pe componente, energia electica si-a majorat influenta de la 4,92% la 5,01%, gazele si-au mentinut coeficientul, iar ponderea energiei termice s-a redus de la 1,27% la 1,15%.

Totusi, coeficientii de ponderare au fost majorati comparativ cu nivelul celor utilizati in calculul inflatiei in 2010 pentru articolele chimice (de la 2,32% la 2,53%), articolele de igiena, cosmetice si medicale (de la 6,02% la 6,52%), tutun si tigari (de la 4,73% la 5,27%) si combustibili (de la 7,53% la 7,57%).

Potrivit datelor INS, rata inflatiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, avansul fiind aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii.

In luna ianuarie, inflatia anuala a coborat la 6,99%, dupa ce rata lunara a crescut la 0,77% in principal din cauza majorarii preturilor la legume, fructe, combustibili, energie termica, carti, reviste si ziare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii de peste 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii ...