Industria extractiva a scazut cu 3,9%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Pe marile grupe industriale, au fost cresteri in industria bunurilor de capital (16,1%), industria bunurilor de uz curent (7,4%), industria bunurilor intermediare (2,7%) si industria energetica, (0,4%).
Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 1,9%.
In ceea ce priveste datele din luna martie, productia industriala a crescut, in martie, cu 6,7% fata de februarie si cu 2,9% fata de martie 2007, iar in primul trimestru al anului, fata de perioada similara din 2007, productia a avansat cu 5,4%, fiind sustinuta de cresteri la energia electrica si termica, gaze si apa, informeaza INS.
Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (10,7%), industria bunurilor de capital (2%), industria bunurilor intermediare (1,2%) si industria energetica (0,6%).
Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 13,6%.
Cifra de afaceri in comert a crescut cu 15,9% in T1
Cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul a urcat cu 15,9% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu primul trimestru din 2007. Cresterea provine din vanzarea de produse nealimentare, care a avansat cu 17,3%, si din vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun, cu o majorare de 14,3%.
Pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor si vanzarea carburantilor pentru autovehicule, cifra de afaceri a crescut cu 31,3%.
Pentru comertul cu autovehicule, cifra de afaceri a crescut, in primul trimestru, cu 41,1%, iar pentru comertul cu carburanti aceasta a avansat cu 15,8%. In privinta serviciilor, cifra de afaceri a urcat cu 9,7%.
In luna martie, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul – cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete – a crescut cu 12,1% fata de luna precedenta si cu 11,2% fata de aceeasi luna din 2007, in timp ce serviciile au avansat cu 3,1% fata de martie 2007, conform INS.
Romania a inregistrat o crestere de 16,2% a comertului cu amanuntul, in martie, comparativ cu aceeasi luna din 2007, fiind pe primul loc intre statele membre UE, urmata de Slovacia, la o diferenta de aproape 6 procente, de Lituania si Bulgaria, a transmis, miercuri, biroul european de statistica.