Comparativ cu rata somajului raportata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) in luna mai 2007 (4,1%), rata somajului BIM a atins insa o valoare mai mare cu 2,4 puncte procentuale.
Rata somajului BIM este raportul dintre numarul somerilor definiti conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM) si populatia activa totala, exprimat procentual
Cea mai ridicata rata a somajului s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului mediu si scazut, respectiv de 7% si 7,2%, comparativ cu 2,8%, rata inregistrata pentru somerii cu studii superioare. Rata somajului BIM de lunga durata (in somaj de un an si peste) a fost de 3,3%. Incidenta somajului BIM de lunga durata (ponderea persoanelor aflate in somaj de un an si peste in total someri) era de 50,9%, fata de 57,1% in aceeasi perioada a anului trecut.
Somajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant in randul persoanelor din mediul rural (51,4%, fata de 50,6% in mediul urban) si in randul femeilor (51%, fata de 50,8% in cazul barbatilor). Pentru tineri (15-24 ani), rata somajului de lunga durata (in somaj de sase luni si peste) a fost de 13,9%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului de 72,6%.
Potrivit INS, numarul somerilor la nivelul trimestrului II a ajuns la 660.000 de persoane, la o populatie activa de 10,1 milioane de persoane.
Salariatii reprezinta 65% din populatia ocupata
Salariatii detin in continuare cea mai mare pondere (65,8%) in totalul populatiei ocupate. In trimestrul al doilea al anului 2007, lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati reprezinta 32,6% din populatia ocupata.
Rata de activitate a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 63,9%, iar rata de ocupare a populatiei in varsta de munca a fost de 59,6%, nivel apropiat celui inregistrat in trimestrul corespunzator din anul precedent (59,7%), dar superior celui din trimestrul anterior (57,2%).
Distributia pe grupe de ocupatii releva ca agricultorii si lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit reprezentau peste un sfert din totalul populatiei ocupate, urmati de mestesugarii si lucratori calificati in meserii de tip artizanal (16,2%).
Repartitia populatiei ocupate pe activitati ale economiei nationale arata ca sectorul agricol concentreaza 30,1% din totalul persoanelor ocupate. In activitatile neagricole erau ocupate 6.597.000 de persoane, ponderi semnificative in randul acestora fiind detinute de cele care isi desfasurau activitatea in industria prelucratoare (31%), in comert (16,8%) si in constructii (10,5%).