- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

INS: Venitul mediu lunar pe gospodarie a fost de 2.268 lei in T3 2009

05 Jan, 11:11 • Redactia DailyBusiness
Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au fost de 2.268 lei in trimestrul 3 al anului trecut, respectiv 781 lei pe persoana, din care cheltuielile totale au reprezentat 87,9%, echivalentul a 1.994 lei lunar (687 lei pe persoana), potrivit Institutului National de Statistica (INS).
INS: Venitul mediu lunar pe gospodarie a fost de 2.268 lei in T3 2009

In trimestrul anterior, veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au fost 2.338 lei (804 lei pe persoana), iar cheltuielile au fost de 2.056 lei lunar pe gospodarie (707 lei pe persoana).

Veniturile banesti au fost in medie de 1.950 lei lunar pe gospodarie (672 lei pe persoana), in timp ce veniturile in natura au reprezentat 318 lei lunar pe gospodarie (110 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (52,1%).O alta sursa de venituri cu o pondere importanta in structura veniturilor totale ale gospodariilor o reprezinta prestatiile sociale (24,4%).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din agricultura (2,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,9%), cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (2,3%).

In perioada iulie-septembrie 2009, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 41,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 14,6% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,4% din salarii, de 22,5% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,4% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 31,8% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (24,6% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 7,2%. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (29,8%) si celor din prestatii sociale (28%).

In ceea ce priveste cheltuielile totale ale populatiei, principalele destinatii ale gospodariilor au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat sau servicii veterinare).

In timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 482 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 74 lei, deoarece, la tara, 42,4% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 16,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul trei 2009, in medie, 40,7% din consumul gospodariilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mica decat in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Cheltuielile legate de locuinta, adica apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei, au reprezentat 19,4% din consum in T3. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (14,4%) a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,5% din cheltuielile totale de consum) si mai ales cele pentru educatie (0,7%) au inregistrat un nivel scazut, in special datorita faptului ca satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodariilor se realizeaza in cea mai mare parte prin servicii publice de care acestia beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii pozitive tot restul anului
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii ...
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!