In trimestrul anterior, veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au fost 2.338 lei (804 lei pe persoana), iar cheltuielile au fost de 2.056 lei lunar pe gospodarie (707 lei pe persoana).
Veniturile banesti au fost in medie de 1.950 lei lunar pe gospodarie (672 lei pe persoana), in timp ce veniturile in natura au reprezentat 318 lei lunar pe gospodarie (110 lei pe persoana).
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (52,1%).O alta sursa de venituri cu o pondere importanta in structura veniturilor totale ale gospodariilor o reprezinta prestatiile sociale (24,4%).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din agricultura (2,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,9%), cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (2,3%).
In perioada iulie-septembrie 2009, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 41,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 14,6% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.
In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,4% din salarii, de 22,5% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,4% din total.
In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 31,8% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (24,6% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 7,2%. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (29,8%) si celor din prestatii sociale (28%).
In ceea ce priveste cheltuielile totale ale populatiei, principalele destinatii ale gospodariilor au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat sau servicii veterinare).
In timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 482 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 74 lei, deoarece, la tara, 42,4% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 16,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul trei 2009, in medie, 40,7% din consumul gospodariilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mica decat in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.
Cheltuielile legate de locuinta, adica apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei, au reprezentat 19,4% din consum in T3. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (14,4%) a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).
Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,5% din cheltuielile totale de consum) si mai ales cele pentru educatie (0,7%) au inregistrat un nivel scazut, in special datorita faptului ca satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodariilor se realizeaza in cea mai mare parte prin servicii publice de care acestia beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit.