- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

INSIDER in „razboiul din Valcea”. Rusii, nemtii si Dan Diaconescu se bat pentru Oltchim. Ce spun angajatii

18 Sep, 00:07 • adrian.mihaltianu
Lupta pentru privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea se incinge. Rusii de la Gazprom, nemtii de la PCC, gruparea din jurul sefului PP-DD Dan Diaconescu, dar si omul de afaceri Stefan Vuza, precum si firma Pegamont, isi joaca sansele de a deveni proprietari. Vezi ce spun angajatii combinatului, intervievati de DailyBusiness.ro.
INSIDER in razboiul din Valcea. Rusii, nemtii si Dan Diaconescu se bat pentru Oltchim. Ce spun angajatii

Cine va castiga? Vom afla raspunsul vineri, 21 septembrie, cand va avea loc licitatia pentru vanzarea combinatului.

Potrivit sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, noul [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/privatizarea-oltchim-amanata-pana-in-20-septembrie-80938/]termen limita pentru depunerea ofertelor[/url] de privatizare este 20 septembrie, ora 12.00, deschiderea documentelor urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 13.30.

Astfel, procedura de selectare a investitorului a fost amanata cu 3 zile. Vulpescu nu a precizat un motiv oficial al acestei decizii.

Motivele amanarii licitatiei? Hotararea a fost luata in urma contestatiilor depuse la Tribunalul Bucuresti de catre de Dan Diaconescu, care a anuntat ca pretul cerut pentru Oltchim este prea mic, precum si al cererilor facute de gigantul rusesc Gazprom si de Pegamont Romania.

Pana vineri, caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumparat de 13 investitori, in majoritate companii straine.

Totusi, pana luni, patru firme au depus oferte pentru privatizare.

Presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a depus luni o oferta pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea. „Depun cea mai mare oferta si sigur castig”, a spus Diaconescu la intrarea in sediul Ministerului Economiei si Comertului.  

Anterior, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/omul-de-afaceri-stefan-vuza-a-depus-o-oferta-pentru-preluarea-oltchim-80924/]omul de afaceri Stefan Vuza[/url], care controleaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), a depus si el o oferta pentru preluarea combinatului. Si reprezentantii companiei PCC SE, inregistrata in Germania, au depus o oferta de preluare.

[b]Angajatii, fara prea mari sperante[/b]

Pentru a lua pulsul din interior, DailyBusiness.ro a stat de vorba cu unul dintre angajatii Oltchim, care nu s-a aratat incantat de ce se petrece in prezent si de viitorul combinatului.

Conform acestuia, inca nu s-au platit in intregime salariile pe luna iulie. Astfel, a mai ramas de plata inca 25% din venit. De asemenea, pe august nu s-au platit deloc salariile si nici nu s-au primit bonuri de masa.

„Pe septembrie se aude ca nu sunt bani deloc pentru salarii pentru ca nu a fost productie”, a mai spus angajatul Oltchim, care a precizat ca in prezent se efectueaza doar paza instalatiilor si program administrativ.

Valoarea totala a salariilor pe care Oltchim trebuie sa le achite lunar angajatilor se ridica la 3 milioane de euro, potrivit sefului OPSPI, Remus Vulpescu.

„Se vorbeste ca se va face rost de un capital de lucru de 12 milioane de euro pentru a reporni productia, care este oprita in totalitate”, a mentionat salariatul, care nu s-a aratat prea increzator

Compania a oprit productia la mijlocul lunii august din lipsa fondurilor pentru plata salariilor si achizitia materiilor prime.

[b]Ce stiu salariatii despre posibilii cumparatori[/b]

Intrebat [b]ce se vorbeste in interiorul combinatului despre privatizare[/b], angajatul a spus ca PCC ar putea achizitiona pachetul majoritar, urmand sa pastreze in functiune doar 3 instalatii si circa 600 de angajati dintr-un total de peste 3.000.

„Oricine va cumpara, sigur vor exista restructurari”, considera sursa citata.

De asemenea, el a confirmat ca si compania Tise, detinuta de rusii de la Gazprom ar putea fi interesata de achizitia Oltchim, dupa ce oficialii acesteia au fost, cu ceva timp in urma, sa viziteze combinatul.

Potrivit sursei, [b]salariatii Oltchim vor relua de marti protestele[/b], dupa ce in ultimele saptamani au avut loc mai multe proteste, cativa angajatii recurgand chiar si la greva foamei.

Combinatul chimic are nevoie, in fiecare luna, de aproximativ 40 de milioane de euro pentru a functiona. De asemenea, Oltchim Ramnicu-Valcea are in prezent datorii de 2,6 miliarde de lei.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Totodata, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

O alta amanare nu va mai fi posibila pentru ca pana pe 22 septembrie autoritatile romane trebuie sa infromeze Fondul Monetar International (FMI).

Pretul de pornire pentru actiunile scoase la vanzare este de aproape 19 milioane de lei. Cumparatorul va trebui sa plateasca si cele doua datorii acumulate de combinat. Valoarea de piata a pachetului de actiuni este de peste 133 de milioane de lei.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societatii comerciale Oltchim Ramnicu Valcea.

Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la SC Oltchim SA, reprezentand 54,8% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si S.C. Electrica S.A., insumand 1,8 miliarde lei, adica 56% din totalul datoriilor combinatului valcean.

Urmărește Daily Business pe Google News