Masura se regaseste in memorandumul de intelegere incheiat intre autoritatile romane si Fondul Monetar International si Comisia Europeana, potrivit Mediafax.
Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat recent ca va incepe in perioada urmatoare actiuni de verificare „mult mai drastice” in vederea combaterii evaziunii fiscale, prin masurile organizatorice si legislative, dar nu a stabilit in cadrul negocierilor cu FMI un procent de reducere a acesteia.
In urma acordului de imprumut incheiat cu Comisia Europeana, Romania a primit pana in prezent doua transe in valoare cumulata de 2,5 miliarde de euro.
Potrivit memorandumului, alte trei transe sunt programate pentru perioada cuprinsa intre trimestrul doi al anului 2010 si trimestrul doi al anului 2011.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale s-a aflat in ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile.
In urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie, daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.