Conform estimarilor managerilor din industria prelucratoare, volumul productiei si stocul de contracte si comenzi vor creste in al treilea trimestru, in raport cu trimestrul doi.
Raportat la aceeasi perioada, in T3 exportul de produse finite va avea un trend usor pozitiv, respondentii apreciind totodata o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene. Totodata, la nivelul intregii industrii prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 77% din opiniile exprimate.
Productia din constructii va fi in crestere in trimestrul trei, in raport cu cel de-al doilea trimestru, conform estimarilor intreprinzatorilor din constructii, acestia preconizand totodata cresterea numarului de salariati.
Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru urmatoarele trei luni ale anului 2007, cresterea situatiei economice proprii, tendinta sustinuta atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri, in T3 fata de T2.
Pentru urmatoarele trei luni, se anticipeaza o crestere a comenzilor pentru marfurile din import, in raport cu cel de-al doilea trimestru. Angajatorii prognozeaza totodata o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul in perioada iulie-septembrie, fata de ultimele trei luni.
Totodata, managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste, dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum.
In sectorul de servicii, se estimeaza pentru urmatoarele 3 luni mentinerea cresterii numarului de salariati, in acelasi ritm inregistrat in T2.
Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura realizate de Institutul National de Statistica, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice.
Sondajul a fost efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.676 agenti economici), constructiilor (1.255), comertului cu amanuntul (2.197) si serviciilor (2.021).
Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total de sector.