„Economiile noastre sunt interdependente. Celelalte state europene sunt cei mai mari parteneri comerciali ai Marii Britanii. Circa jumatate din exporturile noastre merg in UE si peste jumatate din investitiile straine atrase provin din Uniune”, a aratat Clegg.
Din acest motiv, dificultatile economice si financiare din zona euro afecteaza direct Marea Britanie, a mai spus oficialul britanic, adaugand ca mentinerea instabilitatii si a cresterii economice slabe in jurul Marii Britanii sunt cele mai mari pericole pentru redresarea economiei tarii.
„O crestere economica slaba in zona euro semnifica exporturi britanice mai mici, un ritm de dezvoltare mai scazut si mai putine locuri de munca”, a explicat Clegg.
El recomanda celor 27 de state membre sa imbunatateasca integrarea in piata unica a unor noi domenii, precum cel digital.
„Castigurile economice aduse de integrarea completa in piata unica sunt estimate la 2% din PIB-ul UE”, a aratat Clegg.
Economia britanica a avansat cu 0,3% din PIB in primul trimestru, sustinuta de cotatia scazuta a lirei sterline, care a avantajat exportatorii.
Unii analisti anticipeaza ca economia Marii Britanii ar putea reintra in recesiune, in special in cazul adoptarii unor masuri drastice de austeritate.
Guvernul de la Londra urmeaza sa anunte aceste masuri la 22 iulie.
Clegg a aratat ca prioritatea guvernului este reducerea deficitului bugetar care, in anul fiscal 2009/2010, a urcat la 11,1% din PIB.