- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Instabilitatea pietelor financiare externe poate forta corectia leului

13 Aug, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Turbulentele din marile piete financiare ar putea amplifica deprecierea leului, din cauza retragerilor investitorilor straini din piata, dar banca centrala a Romaniei nu va avea motive de interventie in piata, sunt de parere analistii economici citati de NewsIn.
Instabilitatea pietelor financiare externe poate forta corectia leului

Aprecierea puternica a leului din prima jumatate a acestui an si deficitul de cont curent mare sporesc riscurile pentru Romania in contextul turbulentelor de pe pietele financiare si de capital externe, care genereaza retrageri ale investitorilor din tarile emergente, au spus analistii.

„Riscurile sunt destul de mari pentru ca evolutia leului este legata de miscarea pietelor internationale si a burselor, iar in prezent avem un context regional nefavorabil, in care investitorii se retrag de pe pietele emergente”, a declarat seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

O lectura a cursului oficial al leului, in ultimele doua zile ale saptamanii trecute,arata ca moneda nationala s-a depreciat usor, cu 0,59% de la 3,1702lei/euro pana la 3,1890 lei/euro. Cotatiile de inchidere ale tranzactiilor pietei valutare a bancilor arata insa miscari cu o amplitudine mai mare, descrise de o depreciere cu 1%, dupa ce vineri leul a inchis la un nivel de peste 3,20 lei/euro si ajunsese, in timpul schimburilor, la 3,21 lei/euro.

Riscul Romaniei este mai mare pentru ca leul este supra-apreciat, iar deficitul comercial este ridicat, ceea ce creeaza posibilitatea sa ca leul se deprecieze puternic, a mentionat Dumitru.

„Nu stiu daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) are ce face in aceasta situatie si nu cred ca este cazul sa intervina deocamdata, mai ales ca acest nivel de 3,20 lei/euro nu reflecta o depreciere foarte mare a monedei nationale, mai ales daca ne uitam ca de la inceputul anului pana in prezent leul continua sa se mentina la un nivel destul de apreciat fata de euro”, a mai spus Dumitru.

Economistul sef al bancii ABN Amro Romania, Radu Craciun, considera de asemenea ca banca centrala nu are motive sa intervina pe piata. „Banca Nationala a Romaniei nu are de ce sa intervina pe piata, la noi rata dobanzii de politica monetara este destul de scazuta iar bid-ul este jos, in jur de 6%. Leul s-a depreciat pana la 3,20 lei/euro, dar acest lucru se poate intampla, nu e alarmant”, a declarat Craciun, pentru NewsIn.

Referitor la tensiunea de pe pietele financiare globale, Craciun a explicat ca „bancile centrale, atat Banca Centrala Europeana (BCE), cat si Federal Reserve (sistemul de banci centrale americane, n.r.) par sa monitorizeze indeaproape pietele, semn ca nervozitatea nu va fi, totusi, de durata”.

Dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, a explicat ca pe piata romaneasca cumpara valuta atat strainii, cat si clientii locali. „A cumparat cam toata lumea, si nerezidenti, dar si rezidenti”, a spus Birle.

„Evolutiile de pe piata valutara romaneasca sunt corelate si cu iesirile de pe burse si din zona Europei de Est, unde miscari similare au avut si forintul si zlotul. Este o miscare de corectie a leului, care probabil va continua si in zilele urmatoare”, a declarat Birle.

Leul a avut o tendinta clara de apreciere fata de euro in primele sase luni ale acestui an, in conditiile in care BNR a afisat un curs oficial de 3,1112 lei/euro pe 2 iulie, care arata o apreciere a monedei nationale cu peste 24 de bani (7,29%) fata de cea europeana de la 1 ianuarie, cand euro era cotat la 3,3560 lei.

Raportat la cotatia maxima atinsa de leu in acest an, cursul afisat vineri de BNR, de 3,1890 lei/euro, reflecta o depreciere a leului cu aproape 8 bani (2,5%), insa leul ramane apreciat cu circa 5% (aproape 17 bani) fata de euro raportat la cotatia de la inceputul anului.

Pietele financiare internationale au fost miscate puternic, joi, cand BNP Paribas a anuntat ca fondurile sale de investitii, care aveau participatii pe piata americana ipotecara, si-au suspendat platile.
Cererea mare de lichiditate din zona euro a determinat, tot joi, Banca Centrala Europeana (BCE) sa injecteze 94,8 miliarde euro (130 miliarde dolari) la o dobanda anuala de 4%. Dupa deschiderea pietei americane, a intervenit intr-un mod similar si Federal Reserves (banca centrala americana) care a incercat sa acopere cererea foarte ridicata de lichiditate cu 24 miliarde dolari.
BCE a repetat, vineri, operatiunea de acoperire a cererii de lichiditate, cand a injectat 61,1 miliarde euro (83,7 miliarde dolari) in piata, pentru ca prima initiativa s-a dovedit a fi insuficienta pentru calmarea investitorilor.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au crescut usor ca urmare a scaderii usoare a lichiditatii bancilor, dupa ce, vineri, au iesit din piata 1,25 miliarde lei atrase joi de BNR in certificate de depozit la trei luni si 100 milioane lei atrase miercuri de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) in titluri de stat cu discont pe sase luni.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și impozitele
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și ...
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină alimentele dăunătoare din școli!
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină ...
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător