- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Instanta a decis: Volksbank a aplicat clauze contractuale abuzive pentru majorarea dobanzilor

20 May, 18:47 • Redactia DailyBusiness
Judecatoria sectorului 2 al Capitalei a declarat abuzive unele clauze din contractele elaborate de Volksbank Romania prin care banca a putut majora dobanzile, dar si pe cele referitoare la aplicarea comisionului de risc, dand castig de cauza ANPC, care a reprezentant 19 clienti ai bancii, potrivit Mediafax.
Instanta a decis: Volksbank a aplicat clauze contractuale abuzive pentru majorarea dobanzilor

Judecatoria sectorului 2 al Capitalei a admis sesizarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva Volksbank Romania, actiune depusa in instanta de autoritate dupa ce a fost sesizata prin 19 plangeri formulate de clientii bancii, potrivit instantei.

Astfel, instanta a constatat ca exista clauze abuzive in contractele analizate, potrivit unei decizii din 11 mai a Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti.

„Banca isi rezerva dreptul de a revizui structura ratei dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara, comunicand imprumutatului noua structura a ratei dobanzii; rata dobanzii astfel modificata se aplica de la data comunicarii”, este una dintre clauzele considerare abuzive de instanta, in cazul tuturor reclamantilor.

De asemenea, instanta a declarat abuziva si clauza din Conventie care stabilea ca :”Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul intervenirii unor schimbari semnificative pe piata monetara, afisand noua rata la sediile sale; rata dobanzii curente astfel modificata se aplica de la data afisarii”.

In plus, instanta a stabilit ca si alte clauze din contract cum ar fi cele care stabilesc majorarea sumei de plata in cazurile in care imprumutatul nu isi indeplineste obligatia de plata a sumei precizate, a dobanzilor sau a oricaror alte costuri datorate, ori in cazul aparitiei unei situatii neprevazute, care in opinia bancii face sa devina improbabil ca imprumutatul sa-si poata indeplini obligatiile asumate, banca poate obliga imprumutantul sa platesca sume suplimentare.

Judecatoria a stabilit ca sunt abuzive si clauzele prin care banca solicita sume suplimentare din cauze cum ar fi „pot aparea, la data semnarii sau ulterior, modificari de interpretare ale oricarei legi”, sau prevederi si reglementari aplicabile, „care supun Banca la orice impozit, taxa cu privire la creditele acordate sau la obligatiile sale de a acorda credite sau care schimba baza de impozitare pentru suma principala si dobanzi la creditele acordate sau care se refera la orice alte sume datorate rezultand din Conventie cu privire la creditele acordate sau la obligatia sa de a acorda credite in conformitate cu prevederile legale in baza carora functioneaza si este organizata banca”

Tot abuziva a fost considerata si clauza prtin care banca solicita compensari pentru prevederile si reglementarile care „impun, modifica sau considera aplicabile orice rezerva, depozit special sau orice cerinta similara (de exemplu, in corelatie sau legatura cu propunerea noului Acord de la Basel privind capitalul propus de catre Comitetul de Supraveghere a Bancilor Basel) afecteaza activele Bancii, constituite cu sau pentru costurile bancii sau care impun bancii orice alta conditie care afecteaza creditele acordate sau obligatia sa de a acorda credite”

Volsbank solicita compensatii si pentru reglementari care ar duce la „cresterea costurilor Bancii legate de acordarea sau de punerea la dispozitie a oricarui credit; reducerea cuantumului oricarei sume primite sau a oricarei creante a Bancii”

„In termen de 15 zile de la data la care a fost notificat in scris de catre Banca, imprumutatul va plati acesteia sumele suplimentare astfel incat sa compenseze Banca pentru cresterile costurilor, sau altor rambursari”, se specifica in clauza introdusa de banca, pe care instanta a declarat-o abuziva.

Mai mult, instanta a apreciat ca si comisionul de risc”(…) aplicat la soldul creditului, platibil lunar in zilele de scadenta, pe toata perioada de derulare a Conventiei de credit este o prevedere contractuala abuziva.

Pentru aceste clauze abuzive, Judecatoria sectorului 2 Bucuresti, in baza articolul 13 aliniatul 1 din Legea 193/2000, a aplicat bancii o amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei.

De asemenea, judecatorul a obligat Volksbank sa modifice contractele analizate si sa inlature clauzele constatate ca fiind abuzive.

Sentinta poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni între PSD și PNL
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni ...
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei