„Decizia a fost corecta din punctul nostru de vedere, dar poate ca nu si pentru clienti. De aceea am mers in instanta, pentru ca doar aceasta poate decide ceea ce e corect sau nu. Suntem bucurosi ca am castigat”, au spus reprezentantii Volksbank Romania.
Intrebati daca sunt de parere ca grupul de clienti nemultumiti va face recurs, acestia au mentionat ca nu au cunostinta despre o astfel de intentie.
„In cazul in care va exista recurs, bineinteles ca ne vom prezenta la proces”, au adaugat reprezentantii bancii.
Update ora 15:00 – Clientii nemultumiti vor face recurs
Clientii nemultumiti ai Volksbank vor face recurs la decizia Tribunalului Bucuresti prin care cererea lor de suspendare a platii ratelor a fost respinsa, potrivit reprezentantilor grupului de clienti.
„In termen de cinci zile se inainteaza recurs. Asteptam de la Curtea de Apel sa anunte termenul de judecata”, au spus reprezentantii grupului de clienti nemultumiti.
Acestia se asteapta ca recursul in dosarul de suspendare a platii ratelor sa fie judecat in martie, tinand cont ca in cazul similar al unor clienti BCR urmatorul termen a fost fixat in februarie.
In urma cu circa o luna, circa 700 de clienti ai Volksbank care au dat banca in judecata pentru clauze abuzive au solicitat suspendarea platii ratelor pe durata derularii procesului, ei fiind reprezentati in instanta de Piperea si Asociatii.
Clientii asteptau o decizie in privinta suspendarii acum doua saptamani, dar decizia a fost amanata initial pentru vinerea trecuta si ulterior pentru luni, 13 decembrie.
Luni, avocatii celor doua parti si-au depus la Tribunalul Bucuresti concluziile privind suspendarea platii ratelor.
Indiferent de sentinta instantei, va urma un recurs depus la Curtea de Apel de partea care se va considera nemultumita de instanta, au declarat luni pentru DailyBusiness.ro surse din randul clientilor Volksbank.
„Din punctul acesta de vedere, putem spune ca asteptam oarecum linistiti decizia de maine a instantei, deoarece are caracter relativ”, au mentionat acestea.
In urma cu cateva saptamani, instanta a refuzat o solicitare similara venita din partea clientilor BCR care au dat banca in judecata. Acestia au depus recurs la Curtea de Apel, care va fi judecat la finele lui februarie.
Clientii BCR si Volksbank au actionat in justitie cele doua banci la care aveau contracte de credit, nemultumiti de modul in care acestea au aplicat prevederile Ordonantei de Urgenta 50, care au in vigoare pe data de 21 iunie.
Acestia au format grupuri pe Internet in care au dezbatut problemele aplicarii OUG 50 si modul de actiune impotriva bancilor. Cele mai cunoscute grupuri anti-banci au fost formate de clientii Volksbank, BCR, RBS, Raiffeisen, Banca Transilvania, Alpha Bank, OTP Bank, Bancpost.
Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori se refera la anularea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, anularea comisionului de risc, transparentizarea contractelor de credit prin exprimarea dobanzilor in functie de o dobanda variabila (Euribor, Robor, Libor) la care se adauga o marja. Nemultumirile clientilor vizeaza in general modul in care bancile au aplicat OUG 50/2010.