Stelian Negoescu, directorul general al ISCIR-CERT, a declarat pentru DailyBusiness ca institutul ar putea fi cumparat doar de catre companii din cercetare, potrivit conditiilor impuse de catre AVAS.
Pentru ca societatile din Romania din acelasi domeniu sunt mici si nu au resursele necesare achizitionarii ISCIR-CERT, Negoescu se asteapta ca institutul sa fie cumparat de catre o companie straina.
Oficialul ISCIR-CERT a precizat ca in toamna anului trecut a mai avut loc o tentativa de vanzare a institutului, dar care a esuat.
Pretul pe actiune cerut de AVAS in septembrie 2007 era de 10 lei/actiune, ceea ce inseamna ca valoarea companiei era calculata la 1,94 milioane lei (580.000 euro).
Potrivit acestuia, desi institutul se afla foarte aproape de centrul Capitalei, nu va fi cumparat din interes imobiliar, intrucat se intinde pe o suprafata de doar 200 metri patrati.
„Profitul este foarte mic, dar nu banii conteaza in aceasta activitate. Acest organism trebuie sa functioneze, pentru ca are tot felul de informatii, in principal despre industria grea, o experienta de 6 ani si personal calificat”, a explicat Negoescu atractivitatea institului pe care il conduce.
AVAS a publicat luni anuntul de privatizare pentru ISCIR – CERT Bucuresti, prin care vrea sa vanda toate cele circa 194.000 actiuni, reprezentand 100% din capitalul social al institutului, prin metoda negocierii cu selectie pe baza de oferte tehnice.
Metoda de vanzare a institutului de cercetare va presupune evaluarea ofertelor pe doua componente, cea tehnica, reprezentand 60% din punctajul total si cea financiara, care echivaleaza cu 40% din punctaj.
Negocierea contractului de privatizare se va realiza cu ofertantul care va obtine cel mai mare punctaj.
Activitatea principala a ISCIR – CERT, organism notificat de UE, consta in certificarea echipamentelor industriale sub presiune, noi.
Potentialii cumparatori vor depune documentele de precalificare si de participare, impreuna cu ofertele finale, pana la data de 9 iunie 2008, ora 12:00, in plicuri sigilate.
Documentele de precalificare vor fi deschise o ora mai tarziu, in prezenta tuturor potentialilor cumparatori.
La negociere vor putea participa numai ofertantii care prezinta dovada indeplinirii cumulative a unor criterii de precalificare ca inexistenta sanctiunilor penale, experienta in domeniul cercetarii-dezvoltarii pentru ramura de stiinta a societatii comerciale de cercetare-dezvoltare sau pentru o ramura inrudita, bonitate financiara si capacitate de a prelua o noua afacere.
De asemenea, pot participa la privatizare numai persoanele fizice/juridice romane sau straine, care in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sunt actionari/asociati majoritari, nu au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu FPS si/sau APAPS/AVAS.