„La ultima rectificare bugetara, din luna august, fondul de salarii la mai multe ministere a fost redus cu suma estimata sa fie economisita prin zilele de concediu neplatit in intervalul lunilor octombrie-decembrie”, au declarat surse oficiale.
„Legea care a introdus concediul neplatit nu a mai putut fi insa aplicata din octombrie, astfel ca Guvernul este obligat acum sa restituie diferenta de suma aferenta celor doua zile de concediu neplatit care nu mai sunt efectuate”, au adaugat sursele citate.
Bugetele vor fi suplimentate cu sume retrase din Fondul de rezerva bugetara al Guvernului.
Executivul si-a angajat, in 15 septembrie, raspunderea in fata Parlamentului asupra unui pachet de legi printre care si legea de reorganizare a unor autoritati si reducere a cheltuielilor bugetare, care introduce concediul neplatit in sectorul public pentru o perioada de 10 zile, in intervalul octombrie-decembrie.
Proiectul de lege a fost insa contestat la Curtea Constitutionala, iar institutia s-a pronuntat asupra actului normativ la inceputul lunii noiembrie.
In conditiile in care legea nu poate fi aplicata retroactiv, zilele de concediu neplatit sunt introduse doar pentru lunile noiembrie si decembrie, in limita a maximum 8 zile de concediu pentru intregul an.
Astfel, din economia estimata initial sa fie obtinuta din concediul neplatit, de 1,6 miliarde lei, statul ar mai putea economisi doar 1,28 miliarde lei, din care 640 milioane lei in 2009 si inca 640 milioane lei in prima luna a anului urmator.