Astfel, raportul arata ca aprecierea sustinuta a monedei romanesti fata de moneda europeana si deprecierea dolarului american in fata euro va avea „un impact nefavorabil” asupra afacerilor OMV.
OMV Group estimeaza o scadere in productia de petrol nerafinat (Brent) si gaz in Romania pe fondul presiunii crescute din reteaua de distributie, care a dus la scaderea volumelor livrate, si din cauza unor pierderi inregistrate din motive tehnice.
Grupul petrolier estimeaza productia de petrol si gaze din al doilea trimestru al anului la aproximativ 322.000 boe/d (barili de titei echivalent pe zi), din care contributia grupului Petrom este estimata la 196.000 barili/zi, in scadere fata de 202.000 barili/zi produsi in aceeasi perioada a anului 2006.
Tendinta de declin din Romania va fi compensata de cresterea volumelor de productie din Noua Zeelanda si de viitoarele extractii din regiunea Yemen, se mai arata in raportul preliminar al OMV.
Raportul arata ca diferentele dintre pretul petrolului nerafinat si pretul petrolului Brent sunt preconizate a fi mai mari decat in primul trimestru al anului 2007.
Pretul mediu reglementat la productia de gaze in Romania in al doilea trimestru a fost de 187,07 dolari per mia de metri cubi, comparativ cu pretul de 154,05 dolari per mia de metri cubi inregistrat in primul trimestru al anului, iar grupul petrolier preconizeaza o crestere a cheltuielilor de extractie in al doilea trimestru fata de trimestrul anterior.
Vanzarile totale de combustibil rafinat sunt estimate la aproximativ 5,13 milioane de tone in al doilea trimestru. Indicatorul marginal de rafinare al OMV a crescut „substantial” in al doilea trimestru al anului, se mai arata in raportul OMV.
Cresterea pretului la petrol a condus la cresterea pozitiva a nivelului de stoc, dar a avut un efect advers asupra costului de operare inregistrat in special la Petrom.
Grupul OMV ia in calcul o scadere in productia de rafinare pe fondul procesului dintre Arpechim si Agentia Regionala de Protectie a Mediului, si a unor incidente tehnice in alte doua rafinarii detinute de grup. Raportul OMV mai arata ca scaderea „extrema” a cererii de petrol necesar incalzirii in Europa Centrala a adus scaderi semnificative in cifra de vanzari, acestia fiind factorii care au dus la cresterea stocurilor si la limitarea flexibilitatii productiei.
Cresterea cererii in serviciile de transport a continuat si in al doilea trimestru al anului, iar Petrom a reusit sa isi creasca volumele de gaz vandut comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, in pofida scaderii sezonale asteptate, se mai arata in raportul preliminar al OMV.