„Oportunitatile de investitii in proiectele concurente din zona noastra geografica ar putea determina anumiti investitori sa se reorienteze catre acestea”, au spus responsabilii companiei, care administreaza centrala nuclearelectrica de la Cernavoda.
In opinia lor, exista sincope in desfasurarea procesului de selectie a investitorilor, care pot ingrijora si crea confuzie in randul acestora, adaugand ca este „imperios necesar” ca procesul de selectie a investitorilor sa fie reluat.
„Daca procesul de selectie a investitorilor se reia operativ si negocierile se finalizeaza in acest an cu inregistrarea societatii comerciale care va construi cele doua unitati, atunci este posibil ca lucrarile pe santier sa fie reluate in cursul anului 2008”, au mai aratat sursele citate.
Investitorii selectati vor participa la infiintarea unei companii cu capital mixt pentru constructia, dezvoltarea si operarea reactoarelor trei si patru, denumita „compania de proiect”. Fiecare investitor va trebui sa contribuie cu minimum 50 milioane de euro, in numerar, la capitalul social al companiei de proiect, restul fiind asigurat prin credite. Noile unitati vor avea fiecare o putere instalata de 720 MW.
Suma necesara constructiei celor doua reactoare nucleare a fost estimata la 2,2 miliarde euro. Potrivit ministrului economiei, Varujan Vosganian, circa 1,5 miliarde de euro ar putea fi atrase printr-o emisiune de obligatiuni ale companiei de proiect, pe bursele internationale.
Pentru constructia reactoarelor trei si patru au ramas pe lista scurta 13 companii si consortii: AES Corporation (SUA), Alro Slatina, TESS Conex- ASAM-Iasi, Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), Unit Investments( Luxemburg ) – Dogan Enerji (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica, ENEL (Italia), E.On Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud) si RWE Power.
Nuclearelectrica va finanta, pana la finele anului, lucrari de mentinere a capacitatii de productie, imbunatatiri si modernizari la Unitatea 1 in valoare de 85 de milioane de lei (25,3 milioane de euro).
Compania se va implica si in lucrarile de modernizare a echipamentelor de fabricare a fasciculelor de combustibil la FCN Pitesti, precum si upgradarea sistemelor informatice pentru urmarirea si controlul procesului de productie a acestora. Aceste lucrari sunt estimate la 6 milioane de lei (1,79 milioane de euro).