- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Interamerican: Activele fondurilor de pensii private ar putea atinge 45,5 mld. lei in 10 ani

30 Nov, 11:02 • Redactia DailyBusiness
Activele fondurilor de pensii private obligatorii si facultative ar putea atinge 45,5 mld. lei (circa 13 mld. euro), dupa 10 ani de functionare, a declarat vicepresedintele companiei de asigurari Interamerican, Emilia Bunea, citata de NewsIn.
Interamerican: Activele fondurilor de pensii private ar putea atinge 45,5 mld. lei in 10 ani

„Pentru pilonul III de pensii, pensiile private facultative, estimam ca, dupa 10 ani de activitate, activele totale ale fondurilor de pensii ar putea atinge valoarea de 11,5 miliarde lei, cu 1,2 milioane de participanti la sistem. La pilonul II, pensiile obligatorii administrate privat, activele totale ale fondurilor de pe piata ar putea ajunge, in 10 ani, la valoarea de 34 miliarde lei, cu patru milioane de participanti”, a mai spus Emilia Bunea.

„Estimam, de asemenea, ca, la o varsta de pensionare de 60 de ani, cu o contributie anuala medie de 200 de euro incepand cu varsta de 30 de ani si tinand seama de ajustarile impuse de inflatie, se va putea obtine o pensie lunara de 104 lei, la pilonul III, al pensiilor private facultative. In ceea ce priveste pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat, tinand seama de aceiasi factori de varsta si inflatie, precum si de o contributie lunara care pleaca de la 2% din salariul brut mediu pe economie si ajunge la 6%, dupa opt ani, potrivit legii, se va putea obtine o pensie de 300 lei pe luna”, a mai aratat Bunea.

[quote=Emilia Bunea, vicepresedinte Interamerican]Este nevoie de investitii de capital cuprinse intre 20 si 30 de milioane de euro, pe o perioada de aproximativ opt ani, pentru ca o companie care administreaza fonduri de pensii private sa obtina profit[/quote]

Intermerican estimeaza ca este nevoie de investitii de capital cuprinse intre 20 si 30 de milioane de euro, pe o perioada de aproximativ opt ani, pentru ca o companie care administreaza fonduri de pensii private sa obtina profit, a mai spus vicepresedintele Interamerican, Emilia Bunea.

„Acest nivel masiv al investitiilor necesare se datoreaza prevederilor de lege privind pilonul II de pensii, care fixeaza comisioane de administrare prea mici si contributii mult prea reduse ale participantilor”, a spus Bunea.

Potrivit proiectului de lege a pilonului II salariatii vor contribui la acest fond cu 2% din contributia la asigurarile sociale de stat, urmand ca acest procent sa creasca pana la 6%, in urmatorii opt ani.

„Tinand seama si de experienta tarilor din regiune, consider ca ar fi trebuit sa se inceapa cu o contributie de 8% din salariul brut. Astfel, in Polonia, s-a pornit, in 1999, de la 7,3% si s-a ajuns, in prezent, la 9%, iar in Ungaria s-a pornit, in 1998, de la 6% si s-a ajuns, astazi, la 8%”, a afirmat Bunea.

[quote=Emilia Bunea, vicepresedinte Interamerican]Pe pilonul II exista sanse reale de profit, datorita volumului mult mai mare al pietei, in comparatie cu pilonul III[/quote]

Interamerican are deja pregatit dosarul de autorizare pentru intrarea pe piata la pilonul III de pensii si asteapta doar aprobarea actionarilor pentru ca acest lucru sa se intample, conform vicepresedintelui companiei.

„Precum majoritatea companiilor care si-au anuntat intentia de a intra pe piata pilonului III de pensii, Interamerican va face acest lucru doar in perspectiva definitivarii legislatiei pentru pilonul II, intrucat pe pilonul II exista sanse reale de profit, datorita volumului mult mai mare al pietei, in comparatie cu pilonul III”, a declarat Bunea.

Ea a precizat ca proiectul de lege privind pilonul II de pensii are multe dezavantaje pentru companii, cum ar fi „cereri de raportari exagerate”.

„Pe de o parte aceste prevederi sunt de inteles datorita experientei nefericite din trecut cu fondurile de investitii din Romania, dar raportandu-ne la situatia actuala a Romaniei as putea spune ca aceasta lege este paranoica”, a conchis vicepresedintele Interamerican.

Potrivit proiectului de lege privind pensiile private obligatorii, in primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani.

Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor. Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Potrivit proiectului de lege, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii de pana la 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii de peste 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...