Politica de dobanda a BNR urmareste prevenirea devalorizarii in exces a monedei nationale. Astfel, in 2008 este posibil sa avem un curs de schimb cu 4-5% peste media anului 2007.
Leul s-a depreciat cu 16% in perioada iulie-noiembrie 2007, in conditiile in care numai in luna noiembrie, volatilitatea cursului de schimb pe piata interbancara a depasit 11%, un nivel apropiat de limita de volatilitate maxima de 15% mentionata de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
„Desi in prezent leul se depreciaza, pe termen mediu, evolutia monedei nationale nu va sprijini balanta de plati. Dupa primele sase luni din 2008 vom vedea efectele deprecierii, ale unui leu mai slab, asupra exporturilor si asupra deficitului. Exportatorii vor avea mai multa activitate”, a spus Radu Craciun.
BNR nu va lasa leul sa se deprecieze excesiv si va interveni prin politica de dobanda, pentru a evita deraieri inflationiste. BNR va trebui sa continue politica monetara restrictiva, care va limita deprecierea, va descuraja creditarea si va stimula economisirea.
Pe viitor, este posibil ca BNR sa majoreze dobanda cheie cu 0,50-1 puncte procentuale sau chiar mai mult, in functie de evolutia cursului de schimb, a mai spus Craciun.
La finalul lunii octombrie, BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale pana la 7,50%, dupa ce in prima jumatate a anului o redusese de patru ori consecutiv, de la 8,75% la 7%.